Končno se je ena opogumila in postavila zelo pomembno vprašanje

Načrtovana ekspedicija na Severni pol se je dodobra zarezala v moje življenje. Članice ekipe The Women’s Euro-Arabian North Pole Expedition 2017 smo v dnevnem kontaktu in kljub temu, da je odhod še daleč, aprila 2017, se zdi, kot bi bil ta za vogalom. Toliko je vprašanj, toliko stvari je še treba urediti, toliko vsega se je treba dogovoriti in to še pred odhodom na prvi skupen trening, ki bo konec septembra na Islandiji.

Nekaj časa je trajalo, da se nam je novica o izboru dobro “usedla”, ko se je polegel prvi val navdušenja, se je že začelo delo. Resno. Pa saj je Felicity, vodja odprave, to dala vedeti že na začetku, ampak si vseeno nisem mislila, da bo toliko vsega.

KDO SMO IN KAKO KOMUNICIRAMO MED SEBOJ

Ekipo sestavlja polovica Evropejk – prihajamo iz Francije, Nemčije, Slovenije, Švedske, Cipra in Velike Britanije, in polovica Arabk – prihajajo iz Savdske Arabije, Jordanije, Združenih arabskih emiratov, Omana, Kuvaita in Katarja. Stare smo od 26-47 let, v življenju pa počnemo zelo različne stvari, smo novinarke, znanstvenice, vodičke, raziskovalke, okoljevarstvenice, matere, finančnice, oblikovalke … Jezik, v katerem komuniciramo, je angleščina.

photo ekipa

Veliko nas je, zato je bilo najprej treba odpreti primerne komunikacijske ventile. Felicity je sestavila zasebno Wiki stran, na kateri skladiščimo vse, no, različne informacije in dokumente, pomembne za ekspedicijo: o odpravi na Severni pol, osebne podatke o članicah ekipe, o oblačilih in obutvi, sporočiti smo morale vse, kako visoke smo – zgleda, da sem pri dobrih 176 cm najvišja članice ekipe -, kako široke oz. ozke smo, številko čevljev … Na strani hranimo tudi materiale za potencialne sponzorje ekspedicije in vse podrobnosti o skorajšnjem treningu na Islandiji. Kje in kdaj se dobimo, kaj naj prinesemo s seboj, vsak dan je dodatno razdeljen na ure, predavanja in vaje, ki nas tam čakajo.

To se dogaja na ekipni wiki strani, druga stvar pa je zasebna skupina na Facebooku. Zelo uporabno. Tam klepetamo na dnevni ravni. Kar nekaj tednov smo se prijazno pomenkovale med seboj, bile zelo vljudne, govorile o tem, kaj in koliko treniramo, kako smo vesele, da smo izbrane v ekipo … Večina nas je popolnih začetnic, kar se tiče raziskovanja Severnega pola ali daljših potovanj v izjemno hladnih razmerah, zato znajo biti pogovori prav zabavni, da o vprašanjih niti ne govorim.

KONČNO SEM PRIPRAVLJENA, DA POSTAVIM TO VPRAŠANJE

Kar nekaj časa smo se kot mačke okoli vrele kaše vrtele, sumila sem, da večino precej zanima tisto, kar je tudi mene. Dokler ena tega pritiska ni zdržala več in je lepo vprašala:

– “Zdravo. Že nekaj časa me to muči in mislim, da sem končno pripravljena, da postavim to vprašanje. (smajli) Kako pa zgleda iti na WC? (smajli)”

kratka pavza

– “Neke tubice menda obstajajo. Misliš lulanje ali tisti daljši opravek?”

– “Oboje.” (smajli)

– “Mar ni tako, da vse skupaj itak zmrzne?”

– “Jaz bom to tubico ali kaj že je precej potrebovala …” (smajli)

Dobro, da sem imela WC v bližini, ker sicer bi mi ob spremljanju te komunikacije verjetno malo ušlo v hlače. Debate kar ni in ni hotelo biti konec.

– “Haha, dekleta, razgnalo me bo od smeha. Nič ne zmrzne, telo ohranja tekočino tako toplo, da bo v bistvu stalila led.”

– “LOL”

– “Čez dan, ko bomo hodile, bo verjetno še najlažje s tem opraviti na hitro, med postanki, brez uporabe tubice, sicer pa zguglajte she-wee, uporaba zahteva posebno spretnost.”

– “Dobro, sem si že predstavljala, kako šprica naokoli. Oprostite, v prevelike podrobnosti grem.”  

– “LOL, lahko bo špricalo okoli, če boš pomotoma lulala po smučeh.”

– “Zakaj si pa ne bi smuči preprosto odpele?”

– “Ker vas bo preveč zeblo, ko bo treba smuči spet natakniti na čevlje.” 

– “Kaj pa veter?”

– “Obraz je treba imeti ves čas obrnjenega proti vetru, da na zadnjici ne dobite ozeblin.”

– “OK, punce, upam, da ne bo nobena lulala proti meni. Samo pravim …”

 

Hvala lepa za vse te informacije. In potem sem šla guglat she-wee. Pogumnico, ki bo upala postaviti vprašanje o delanju stolic, še čakamo. Bogve iz katerega konca sveta bo priletelo.

Se nadaljuje …

 

nataša briški
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Avtorica: Nataša Briški, novinarka, so-ustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista, kjer pišejo tisti, ki imajo kaj povedati. V okviru projekta Meta Dekleta se ukvarja z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo, na spletni strani Meta Znanost pa si z ekipo prizadeva za popularizacijo znanosti. V prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43. Ne mara (g)rozin.

 

EKSPEDICIJA NORTH POLE 2017

– priprave na ekspedicijo lahko spremljaš na Metini listi

– Spletna stran ekspedicije North Pole 2017

– Facebook stran

– Twitter @NorthPole2017

– Podpreš nas lahko TU in TU

0 replies on “Končno se je ena opogumila in postavila zelo pomembno vprašanje”