Kučan ni papež in papež ni Kučan

papež Benedikt
Papež Benedikt XVI na Portugalskem, 2010 (foto: Catholic Church (England and Wales) via Flickr)

“Papež bo imel kljub občutno daljši delovni dobi bistveno nižjo pokojnino kot Kučan.” Stranka SDS na Twitterju, 18. februarja 2013, ob povezavi na zapis, objavljen na strani časnika Reporter “Papež bo imel po odstopu 2500 evrov pokojnine”

Resnicomer, s katerim ločujemo zrnje od plev, laži in manipulacij, ima 5 stopenj: 100 – izjava drži, 75 – izjava večinoma drži, 50 – IZJAVA DELNO DRŽI, 25 – izjava večinoma ne drži, 0 – izjava ne drži.

Kučanova pokojnina višja od papeževe?

Papež Benedikt XVI bo imel za začetek škofovsko pokojnino 2.500 evrov, če ga naslednik povzdigne v zaslužnega kardinala, mu bodo žepnino podvojili. Milan Kučan, upokojeni bivši predsednik Slovenije, prejema za 40 let delovne dobe približno 3.221 evra pokojnine, papež bo imel za več kot 60 let delovne dobe za začetek 2.500 evrov pokojnine.

Milan Kučan, nekdanji predsednik države (foto via Mladina)

Milan Kučan se je upokojil leta 2004, od takrat mu v skladu z 20. členom zakona o predsedniku republike ob njegovi redno prisluženi pokojnini, ki znaša približno 1.623 evra, pripada tudi dodatek do 80% plače aktualnega predsednika republike. Septembra lani je ta razlika dosegala nekaj čez 3.000 evrov bruto oziroma 1598 evra neto, zagotavlja pa jo proračun. Zakon o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike (ZZPOFPR) so v parlamentu sprejeli januarja 2003 za časa vlade LDS, ki jo je vodil Anton Rop, tik pred predsedniškimi volitvami, na katerih Kučan ni več mogel kandidirati.

Postriženi privilegiji bivših predsednikov  

Decembra lani so v parlamentu sprejeli spremembe zakona o predsedniku (ZZPOFPR – A), s katerimi so črtali 20. člen, vendar pravica do 80% dosmrtnih prejemkov po upokojitvi še vedno velja za predsednike, ki jim je mandat potekel pred spremembami (5. člen zakona). Spomnimo, Milan Kučan je ohranil pravico do dodatka, za kar je bil odločilen glas Mateja Tonina, podpredsednika NSi in vodje poslanske skupine NSi, ki je decembra lani podprl to opozicijsko zakonsko dopolnilo. S tem je sprožil razkol v stranki in v poziciji. Tonin je svojo odločitev pojasnil z argumentom, da je želel narediti konec maščevalni politiki in da gre za odnos do instituta predsednika republike. Po njegovi oceni je sicer prejemanje tega dodatka v času krize moralno-etično vprašanje, s katerim se mora spoprijeti vsak bivši predsednik.

Status bivšega predsednika skrajšan na eno leto 

Milan Kučan je imel po izteku drugega predsedniškega mandata pravico do pisarne bivšega predsednika od decembra 2002 do 2007 (po 21. členu zakona o predsedniku), pravico do službenega avtomobila, varovanja in pravico do diplomatskega potnega lista, pravico do pomoči in storitev protokola ali predstavništev RS v tujini. Stroški za bivšega predsednika so v petih letih dosegli dober milijon evrov. Stroški za Milana Kučana in Janeza Drnovška, ki sta dva naša bivša predsednika, pa so znašali skupaj 1,3 milijona evrov. S spremembami zakona o predsedniku je pravica do statusa bivšega predsednika skrajšana na eno leto (4. člen  ZZPOFPR).

Kučanova kariera 

Milan Kučan je diplomiral pri 23-ih in se upokojil pri 63-ih letih. Predvidevamo, da je imel ob upokojitvi 40 let delovne dobe, od tega dva polna predsedniška mandata od leta 1992 do 1997 in od 1997 do 2002, nato pa je bil pet let bivši predsednik, kar se je po zakonu o predsedniku štelo v delovno dobo. Preden je postal predsednik samostojne Slovenije je bil dve leti predsednik predsedstva socialistične Republike Slovenije. V karieri je bil predsednik ZSMS (1968 – 1969), sekretar SZDL, predsednik skupščine socialistične republike Slovenije (od 1978 do 1982) ter predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenija (1986 do 1990).

papež Benedikt
Papež Benedikt XVI na Portugalskem, 2010 (foto: Catholic Church (England and Wales) via Flickr)

Vatikan nima prakse s pokojninami papežev 

Papež Benedikt XVI, ki bo odstopil 28. februarja in tako spet postal Joseph Alois Ratzinger, bo prejemal 2.500 evrov pokojnine. Ratzinger bo ob upokojitvi star 85 let, imel bo več kot 60 let delovne dobe, od tega več kot osem let na delovnem mestu voditelja katoliške cerkve in Vatikana. Ker v zadnjih 600 letih ni odstopil noben papež, Vatikan s tem nima prakse. Poleg tega pred 600 leti niso poznali koncepta pokojnin: prvi pokojninski sistem je konec 19. stoletja uvedel Otto Von Bismarck, hkrati z drugimi mehanizmi socialne države. Papež bo imel tako za začetek enako pokojnino kot upokojeni škofje (več), kar je pol manj od običajne pokojnine upokojenega kardinala. Če mu bo naslednji papež podelil status zaslužnega kardinala, mu bodo pokojnino podvojili na 5.000  evrov. Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Svetega sedeža, je pojasnil, da bo papež vse knjige, pohištvo in dokumente, ki niso zasebni, pustil v apostolski palači v Vatikanu. S sabo bo vzel klavir, zasebna darila, pisma in mačko.

Papeževa 60-letna kariera 

Papež je bil sicer v svoji karieri tudi kardinal, zato ni povsem razumljivo, zakaj ne bi dobil kardinalske pokojnine. V cerkveni hierarhiji si je sicer pridobival vpliv predvsem kot akademski teolog in profesor dogmatike. Po letu 1968 se je iz liberalnega teologa spremenil v konservativca, se upiral sekularizaciji in aktivno zaviral modernizacijo cerkve. Leta 1977 ga je papež Pavel VI imenoval za nadškofa in kardinala v Münchnu in Feisingu. Leta 1981 se je preselil v Rim, kjer je postal prefekt kongregacije za verski nauk, od leta 1998 je bil dekan kardinalskega zbora, ki papežu svetuje o cerkvenih zadevah, nato pa so ga leta 2005 izvolili za papeža.

Cerkev bo poskrbela za vrtnarje in drugo posadko 

Papež se bo po upokojitvi najprej preselil v letno rezidenco grad Gandolfo na vatikanskih gričih, 30 kilometrov južno od Rima, nato pa bo živel v samostanu Mater Ecclasiae, ki so ga zgradili pred 21 leti, zdaj pa ga preurejajo za papeževe potrebe. S papežem se bo preselil tudi njegov osebni tajnik Georg Gӓnswein in sestre katoliškega laičnega reda Memores Domini, ki so ga spremljale že v apostolski palači. Katoliška cerkev bo poskrbela za vse papeževe življenjske stroške, od vrtnarjev do gospodinjske posadke, tako da bo pokojnino potreboval zgolj za »zapravljanje«.

Ob upoštevanju dejstva, da bo papeževa pokojnina zgolj za lastne potrebe, vsi ostali življenjski stroški pa so del vatikanskega »all inclusive« paketa, dobi primerjava zneskov drugačno perspektivo.

Naša ocena

Skrbnik profila stranke SDS na Twitterju je zapisal, da bo imel “papež kljub občutno daljši delovni dobi bistveno nižjo pokojnino kot Kučan.” V zapisu na priloženi povezavi o primerjavi Kučanove in Ratzingerjeve pokojnine sicer ni niti besede.

(vir: Twitter)

Stranka SDS primerja neprimerljivo tako glede dolžine delovne dobe kot višine pokojnine. S tem, ko bo Joseph Alois Ratzinger kot nekdanji papež (od 28. februarja 2013 dalje) začel prejemati pokojnino, se bo to zgodilo prvič v zgodovini Vatikana, pri čemer še vedno ni povsem jasno, ali bo na koncu dobival 2500 ali 5000 evrov pokojnine. Pri tem tudi ni nepomembno, da bo Ratzingerju vse življenjske stroške kril Vatikan, za razliko od nekdanjega predsednika Kučana, ki je lastnik hiše v Murglah, kjer prebiva, pa bo (kmalu nekdanji) papež Benedikt XVI tudi stanoval v nepremičnini, ki je last Vatikana.

Glede trditve stranke SDS zato ocenjujemo, da drži le delno.

Napisal in raziskal: MPU

Uredila: Nataša Briški

Področje: sociala

 

Uporabljeni viri:

Twitter, stranka SDS

Uradni list, U K A Z o razglasitvi zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike (ZZPOFPR)

Uradni list, U K A Z o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike (ZZPOFPR-A)

Milan Kučan, arhivska stran, STROŠKI PISARNE BIVŠEGA PREDSEDNIKA REPUBLIKE 2003 – 2007

MMC RTVSLO, “Iskanje mesije je nezaupnica parlamentarni demokraciji”

Slovenske Novice, Koliko je bivši predsednik Kučan do zdaj stal Slovenijo

Reporter, Papež bo imel po odstopu 2500 evrov pokojnine

Biografija Milana Kučana

Wikipedia, Pope Benedict XVI

Wikipedia, Otto von Bismarck, Old Age and Disability Insurance Bill of 1889

The Independent, Pope Benedict will get a pension worth €2,500-a-month

 

Več o projektu: Meta Analiza

 

0 replies on “Kučan ni papež in papež ni Kučan”