Legitimen član družbe: Anže Tomić

apparatus anže tomić
Anže Tomić (foto: Pižama)
Anže Tomić (foto: Pižama)
Anže Tomić (foto: Pižama)

Avtor: Anže Tomić, piše za revijo Monitor in snema dve radijski oddaji, ki živita na internetu. Prva je serija pogovorov z legitimnimi člani družbe, druga pa vodič za legitimno preživljanje prostega časa, ki jo soustvarja s Pižamo. Obe najdete na apparatus.si. Anžeta na Twitterju najdete pod @anzet.

Na svojem Kindlu, ki je daleč največ v uporabi poleti, se bodo drugo leto zapored znašli vsi romani z likom, ki sliši na ime George Smiley. Gre za stvaritev pisatelja Johna le Carreja, ki je Georga uporabil v osmih knjigah in trenutno me čakajo le še tri. Spodnji spisek je v kronološkem vrstnem redu in tako je te knjige tudi priporočjivo brati. Večnoma gre za vohunske zgodbe v Angliji, med katerimi je najbrž najbolj znana Tinker Tailor Soldier Spy, po kateri sta bila posneta tudi BBC miniserija in odličen film z Garryem Oldmanom v glavni vlogi.

1. Call for the Dead

2. A Murder of Quality

3. The Spy Who Came in from the Cold

4. The Looking Glass War

5. Tinker Tailor Soldier Spy

6. The Honourable Schoolboy

7. Smiley’s People

8. The Secret Pilgrim

Gary Oldman kot George Smiley v Tinker Tailor Soldier Spy (foto via http://www.miscfinds4u.com/)
Gary Oldman kot George Smiley v Tinker Taylor Soldier Spy (foto via http://www.miscfinds4u.com/)

Poleg Georga Smileya pa se je na Kindlu znašla še knjiga, ki jo mora baje prebrati vsak človek. Infinite Jest – David Foster Wallace, šlo naj bi za “zajebano” knjigo preminulega pisatelja, ki je med drugim znan po svoji uporabi opomb. Gre za človeka, ki je na eni točki diplomantom ameriške univerze rekel “This is Water” in za New York Times napisal epski, resničo EPSKI, članek o Rogerju Federerju. Po teh dveh delih sodeč gre za legitimnega člana družbe in Infinte Jest je njegovo osrednje delo.

 

Poletje 2013, kaj beremo in priporočamo: Manica J. AmbrožičLenart J. KučićDarja MatjašecManca G. RenkoMatevž LuzarKlara in Klemen (Handmade in Moste), Nina KožarJure BrankovičUrška SaletingerSlavko Jerič, Nataša Pirc Musar.

0 replies on “Legitimen član družbe: Anže Tomić”