London, Dunaj, Ljubljana, stop

(foto: Iztok Dimc)
Darja Fišer (foto: osebni arhiv DF)
Darja Fišer (foto: Iztok Dimc)

Avtorica: Darja Fišer, že četrto sezono docentka brez docentskega mesta in vrtičkarica brez lastnega vrta. Med sanjarjenjem, da se ji nekoč vendarle uresniči prva želja, neutrudno koplje po korpusih in iz njih lušči besedno zlato. Namesto mencanja glede druge manično tlači korita na balkon in si sposoja grede od someščanov.

Ko se ne veriži nad tipkovnico ali motiko, prazni iphonovo baterijo, gladi mačka in zrači psa, ne nujno v tem vrstnem redu. Trudi se naučiti uporabljati bormašino in postati odvisna od teka, zaenkrat oboje neuspešno. Bočno obvlada edinole branje knjig, parkiranje avta sodi na polico z znanstveno fantastiko. Obožuje vijuganje po mestu s kolesom. Abonirana v visokogorju. Za urejanje nohtov ji vedno zmanjka časa. Ali pa nohtov. Ko tvita, je @dfiser3.

Nekega ne preveč lepega dne ne preveč dolgo nazaj sem se na medmrežju spotaknila ob ravno prav intriganten zapis ravno prav odštekane vrtnarice o novem, skuliranem in prosto dostopnem vrtnem festivalu Chelsea Fringe, ki je tiste dni na frišno poganjal v meni tako zelo ljubem in oh in sploh Londonu. To-do listek se je takoj podaljšal za par vrstic, a je žal podaljšan ostal tudi ob letu osorej, ker sta maj in junij na faksu pač preživahna, da bi si lahko privoščila tovr(s)tne ekscese. Iz Londona se je medtem festival kot japonski dresnik razrasel po vsej Angliji, zasejal pa se je tudi na Dunaju. Hvalablogu je sledila mila zima, v kateri še tako eksotične ideje ne pozebejo, pa smo bili v šusu dogovorjeni, da če že jaz ne morem na Chelsea Fringe, Chelsea Fringe pride k meni. In k tebi. In k tebi.

Vertikalni čaj
Vertikalni čaj

Ob predlogu, da ga ušpičimo s skupnimi močmi, niso s stola padle niti moje vile odrešenice Polona, Urša in Jerneja na Zelemenjavi niti vsega zelenega vajeni Marko, Maja in Tatjana z IPoP-a, za kar se jim iz srca zahvaljujem. Popolnoma pa me je prevzel navdušen odziv vseh zelenoprstih prijateljev, znancev in neznancev, ki se jim je zdelo vredno in zabavno pridružiti k festivalu s kakšno od svojih tradicionalnih prireditev oz. posebej za festival ponuditi kakšno novo. V treh tednih, kolikor traja festival, se bo tako na 14 različnih lokacijah po vsej Ljubljani zvrstilo kar 23 prireditev, ki jih na prostovoljni bazi prireja 21 organizacij, društev, skupin in posameznikov. Festival je podprl tudi zavod Turizem Ljubljana. Kapo dol. In gor. In dol.

Izdelovalnica semenskih bomb KAbum!
Izdelovalnica semenskih bomb KAbum!

Na festivalu bomo menjali, reciklirali in kompostirali. Spoznavali bomo strasti urbanih vrtičkarjev. Gradili bomo balkonske, skupnostne, terapevtske in pravljične vrtove. Izdelovali semenske bombe in se borili proti pravim. Učili se bomo obdelovati les. Oddihovali si bomo na vertikalnem čaju in pod krošnjami listali knjige. Škilili bomo čez vrtne ograje, nabirali užitne rastline, hodili za vodo in kolesarili med vrtovi.

Zdaj pa ti. In ti. In ti. Pridi, vidi, chelsea! En zakaj, trije zatoji:

  1. Ta festival je zate, s tabo bo festival boljši za vse.
  2. Za vsako starost, predznanje in okus se dogodek najde.
  3. Nobena prireditev ni zaman, vse pa so zastonj.
Vrtnarske delavnice na Glinškovi ploščadi
Vrtnarske delavnice na Glinškovi ploščadi

 

Preberite tudi:

Zelemenjava je super zabava

 

2 replies on “London, Dunaj, Ljubljana, stop”
  1. says: Ljuba Fišer

    Fenomenalno! Moramo razširiti še po drugih krajih in izvesti kak dogodek! Se javim za kakšno izvedbo delavnice

Komentiranje je zaprto.