Luka Hvalc, novinar, s “papirji” sociologa

Luka Hvalc (foto: osebni arhiv LH)
Luka Hvalc (foto: osebni arhiv LH)
Luka Hvalc (foto: osebni arhiv LH)

1. Kdo si in kaj počneš?

Klinično gledano sem novinar, s »papirji« sociologa. Mimo 03 lokalnih medijskih poskusov pri Radiu Študent na Val 202. Poslušam in delam radio. Na različnih platformah, od klasičnega etra do podcastov in spleta. Sicer so mi blizu zlasti znanstvene in tehnološke teme, rad se pogovarjam z originali vseh vrst, najraje delam gverilske reportaže. V zadnjem času z ekipo predvsem skrbimo za spletno in družabno podobo Vala 202, eksperimentiramo, preizkušamo, se trudimo biti inovativni, interaktivni in predvsem večsmerni. Delati dobre zgodbe. V etru in na spletu. Iščemo najboljše začimbe za moderen radio, ki bo dobro igral na vseh platformah: od tranzistorja v kuhinji do podcasta na najnovejšem gedžetu.

2. Kakšno strojno opremo uporabljaš?

Službena škatla + prenosnik. Dell in HP. Občasno na poti tudi mini prenosnik Acer. Predvsem pa pametni telefon, preko njega krmarim večino stvari. Včasih tudi retro dlančnik, tablic se še otepam. Žal malo zapostavljam zaresni fotoaparat, a načrtujem novo foto pomlad. Ko skočim domov, na vas, pa igra Yamaha ojačevalec, za R`N`R radio na CD-je, plošče in še kakšno kaseto. Poleti v šotoru tranzistor na baterije. Aja, pa seveda kolo, absolutno najhitrejša in obvezna strojna oprema vsakega multimedijskega »delavca.«

3. In kakšno programsko opremo?

Avdio usmerjeno. V službi montiramo na profesionalnem programu DaletPlus, doma odprtokodni Audacity. SoundCloud je platforma, kamor najraje nalagamo udarne radijske vsebine. Na spletu delamo v WordPressu, kar hkrati prinaša tudi uporabo nekaterih zanimivih vtičnikov za fotografije, video posnetke, tvite … S fotografijami se spopadam predvsem v Picasi, zadnje čase uporabljam tudi program Fotor.

Na telefonu seveda vse klasične aplikacije, občasno se, zavestno rahlo rezervirano, navdušujem nad Instagramom, sicer pa se na moje naprave najbolj pretakajo podcasti – uporabljam »hipsterski« odjemalec BeyondPod.

4. Kako bi spremenil svet, če bi lahko?

Eh. Ne delam si utvar. Sem le rahlo zasanjani realist. Več branja poezije pa bi le predpisal. Za trdnejše živce in boljši razgled.

5. Kaj bi ustvaril, če ne bi bilo omejitev?

Nindža ekipo kreativnih originalov, ki bi lahko popolnoma predano, profesionalno in eksperimentalno ustvarjali sodoben spletni radio + spremljajoče multimedijske presežke. V Sloveniji je nekaj »zasebnikov«, ki delajo vrhunske stvari, če bi jih združili in povezali, bi lahko poleg spletne postaje izven ustaljenih vzorcev nadgradili tudi klasičen radio. Morda ustvarili čisto novi (multi)medij.

Pa šel bi po svetu z mikrofonom. In snemal originale in pojave vse vrst. Bil bi popotniški radio, popotniški podcast, popotniška multimedija. Kakor bi naneslo.

 

Ta objava je del serije “Heker” – intervjujev Metine liste s programerji, razvijalci, geeki, tech whizi, ustvarjalci in ustvarjalkami nečesa novega o tem, katera orodja uporabljajo za opravljanje svojega posla. Koncept je delno povzet po spletni strani The Setup.

 

0 replies on “Luka Hvalc, novinar, s “papirji” sociologa”