Mali oglasi (l. 1907)

Slovenski narod (1868 – 1943), vir: Univerzitetna knjižnica Maribor

Kupi se malo rabljena napol pokrita kočija za enega konja. Kranj, hotel Nova pošta.

Dijaki iz boljše rodbine se sprejmejo na stanovanje in hrano v boljši hiši. Naslov pove upravništvo “Slovenskega Naroda”.

Učenca iz poštene hiše, ki ima veselje do trgovine, sprejme takoj trgovino mešanega blaga. Naslov pove upravništvo “Slovenskega Naroda”.

V lepo, zračno stanovanje, z novo opravo se sprejmejo štirje gg. prostovoljci ali dijaki s hrano ali brez nje. Cena povsem nizka. Bližina nove gimnazije ali vojašnice 27. polka.

Laščina po najnovejši ter jako lahko metodi se bode poučevala s prvim oktobrom dalje. Poučuje se gramatika, literatura in konverzija. Pri dovoljnem številu napravi se tudi konverzacijski kurz. Vse natančneje se poizve dotlej v trgovini Drenik v Zvezdi.

Vajenca išče večja trgovina na Dolenjskem. Ponudbe na upravništvo “Slovenskega Naroda”.

Učenec star 14 let, zmožen slov. in nem. jezika se takoj sprejme v trgovino z mešanim blagom. D. Repe na Bledu.

Povodom začetka šole! Priporočam za dečke: srajce, spodnje hlače, majice, nogavice, ovratnike, zapestnice, naramnice, kravate, žepne rute, rokavice, čepice, milo, ščetke za obleko, glave in zobe. Priporočam za deklice: srajce, hlače, spodnja krila, predpasnike, nogavice, rokavice, majice, podveze, žepne rute, športne čepice, trakove, pasove, kravate, ovratnike, moderce, torbice, glavnike, ščetke in milo. P. Magdić modna trgovina, Ljubljana, Prešernove ulice 7.

Lusitania v njujorškem pristanišču leta 1907

Samo 6 dni Havre-New York. Francoske prekomorske družbe. Edina najkrajša črta čez Basel, Paris, Havre v Ameriko. Veljavne vozne liste in brezplačna pojasnila daje za vse slovenske pokrajine samo Ed. Šmarda, oblastveno potrjena potovalna pisarna Ljubljana Dunajska cesta 18 Ljubljana v novi hiši “Kmetske posojilnice”, nasproti gostilne pri “Figovcu”.

Dve gospodični se sprejemajo na hrano in stanovanje. Na razpolago je tudi klavir. Gosposke ulice št. 4, I. nadstr. desno.

Gospodična s trgovskim kurzom, vešča stenografije in pisanja na stroju, išče primerne službe. Ponudbe naj se blagovolijo poslati na Alojzija Pogačnika, Miklošičeva cesta št. 6.

Gospica, ki je že nekoliko privajena trgovine želi službe kot blagajničarka ali prodajalka s primerno mesečno plačo. Ponudbe na upravništvo “Slovenskega Naroda”.

Kavarna “Leon” v Ljubljani na Starem trgu št. 30 vsak torek, sredo in četrtek soboto in nedeljo vso noč odprta. Z odličnim spoštovanjem Leo in Fani Pogačnik.

Mihael Oblak stavbni mizarski mojster se priporoča slav. občinstvu za vsa v to stroko spadajoča dela.

spoved

Proračuni na zahtevanje zastonj.

(saj ni res, pa je) Dnevne vesti – Včasih je spoved le dobra. Neki francoski občinski tajnik in njegova žena sta šla skupaj k spovedi. Najprej je prišla na vrsto žena. Med spovedovanjem je duhovnik tako trdno zaspal, da ga glasno pokašljevanje presenečene ženske ni zbudilo. Zapustila je spovednico, nakar je pristopil mož, ki se je najprej tako glasno useknil, da se je spovednik prebudil. Ker je že bilo mračno, ni spoznal spremembe, temveč je dobrohotno rekel: “Le nadaljuj, draga hčerka. Rekli ste, da ste svojemu možu večkrat prelomili zakonsko zvestobo.” Kakor bi ga pičil gad, je odskočil mož, poiskal svojo pobožno zakonsko polovico ter najbrže nadaljeval izpoved doma.

 

P.S. Tekst je prepisan iz Slovenskega naroda, 208. številka. V Ljubljani, v ponedeljek 9. septembra 1907. XI. leto. Izhaja vsak dan zvečer, izimši nedelje in praznike, ter velja po pošti prejeman za avstro-ogrske dežele za vse leto 25 K […]. Kdor hodi sam ponj, plača za vse leto 22 K. – Za tuje dežele toliko več, kolikor znaša poštnina. (vir: Digitalna knjižnica Slovenije)

0 replies on “Mali oglasi (l. 1907)”