Marko Zorko: Knjiga mrtvih (3. del)

Zdravi namaz

Ne vzamemo paštete v konzervi, pri tem ni pomembno, katere vrste je, kar je tudi prednost tega recepta. Tega, kar nismo vzeli, nam potem sploh ni treba namazati na tanko rezino kruha, kar pomeni prihranek časa, in namaz je še zlasti priporočljiv, ko se nam mudi. Zdravilnost izvira iz prvega aksioma o zdravi prehrani in pravi takole: »Najbolj zdrava je pašteta takrat, ko je še na polici v trgovini.«

 

Paradižnikova juha z rižem

Prereži črez polovico dva debela, zrela paradižnika, ju deni v kozo in prideni čebulo in žlico masti. Ko se nekoliko zarumeni, potresi še žlico moke in duši dve minuti; nato prilij2 ltople vode, osoli in kuhaj pol ure. Ako hočeš, prideni žličico sladkorja. Posebej kuhaj v juhi 1/4 l riža in v kuhani riž pretlači paradižnikovo juho. Ko vse to prevre, je juha gotova. (Če mož ni pijanec, je zagotovo ob pravem času doma in mu bo prav teknilo.)

Opomba: To je edini osebni dotik, kjer v ozadju začutimo tegobo moje babice, ki je sicer res gospoda dobila, kot so ji govorile ženice z dežele, od koder je prišla, ampak ta gospod je bil faliran študent prava, ki je životaril v državni službi, večino časa pa je z družbo mariborske intelektualne boemščine presedel v kavarni Astoria in prihajal domov takrat, ko človeka paradižnikova juha z rižem ne zanima več.

Turška rižota po sredozemsko

Sesekljamo 1/2 pora in ga počasi dinstamo do izmučenosti, potem dodamo gobe, 2 stroka sesekljanega česna in kmalu za tem riž – najbolje kak arborio, ki je malo sluzast, peteršilj, sesekljan čili, poper in žafran. Zalijemo s čisto govejo juho iz frizerja ali pa s kockasto jušno osnovo. Počasi naj vre … proti koncu dosolimo, dodamo 1 dl suhega belega vina, svežo baziliko, kakšen list žajblja, melise, in ko je jed že kuhana, vmešamo še žličko masla. Na krožniku posujemo s parmezanom in jemo.

Med jedjo ljubimo svojega bližnjega kot samega sebe, zato mu ne gledamo pod prste. Prepiramo se o primernosti masla v orientalskih jedeh.

Judy in njen temni gozdiček, kar je še posebej čudno, ker je sicer naravna svetlolaska

Judy ga pripravi tako, da gre k Rustiki, kupi tam temni gozdiček in ga prinese v DC 43. Pod roko ima po navadi kakšnega superiornega bordojca. Boljše, kot če bi imela bedaka.

 

 

Dober tek!

Marko Zorko, Knjiga mrtvih

P.S. Knjigo mrtvih je izdalo časopisno podjetje Mladina d.d. , kupite jo lahko v Mladinini spletni trgovini (www.mladina.si/trgovina). Priporočamo tudi Zorkovo avtobiografijo Mein Kampf, knjigo, za katero se praši. Dobite jo v spletni knjigarni eBesede.

0 replies on “Marko Zorko: Knjiga mrtvih (3. del)”