Marko Zorko: Morska svojat (5.)

Marko Zorko

Škampi so kanibali. Jedo škampe.

Lovec

Naravnost krvoločno rad lovim ribe. Ampak samo takrat, ko sem na morju na kakšnem otoku in na samem. To so intimni trenutki med ribo in mano in ne marava občinstva. Užitki gredo po vrsti takole: prvo vzburjenje je že takrat, ko vržem trnek, ker od tu naprej je vse mogoče. Potem pride padec, ker dolgo nič ni, zato da je potem trzljaj tem slajši. Tisti trenutek, ko začutiš, da je nekaj spregovorilo skozi laks, da si povezan z življenjem, ki visi na nitki, ti pa ga sploh ne vidiš, tisto je najbolj vznemirljivo in spominja na blage orgazme. Od tam naprej je sama svinjarija. Treba jo je sneti s trnka, očistiti in pojesti. Drhtavica na laksu, tisto je bil art, to pa je trivija.

Če rečem morje, potem mislim Kornate. In tam sem jedel morske stvari, ki so bile preproste in najboljše. Brodet, na lešo ali na gradeli, kdaj pa kdaj kakšna hobotnica v solati ali s krompirjem. To je bilo vse. In je bilo največ.

Brodet

Brodetov je toliko, kot je dalmatinskih mater, kajti vsak pravi, da dela brodet, kot ga je kuhala njegova mati. Jaz sem opazoval Ane in naredila je takole. Če smo bili štirje, je v precej veliko kastrolo nalila dva deci olja, noter je vrgla na debelo narezano rdečo čebulo, kornatska zemlja je skopa in daje mali sad, ampak notranje bogat, priložila ribe v primernih kosih, saj se ve, škarpina je kraljica, ugor je kralj, škarpun ni slab, lančerna je spremljevalka in kakšen modrak, ki je ušel z gradele, je dobrodošel. Nekaj strokov česna, potem pa tisto, kar je okoli hiše – lovor, rožmarin in divji timijan. Čez se prelije malo več kot dva deci vina in toliko vode, potem pa vrže Slavko na ogenj naročje kot poper suhega dračja, da ogenj visoko zaplapola in da tekočina do tretjine izhlapi in ostane samo gosta omaka. To je bilo vse. Takrat, ko je zraven delala še gradela, so ribe najprej na hitro opekli in potem vrgli v lonec, bilo so že trenutki enolončnice, ko se je znašel zraven še krompir in na koncu paradižnik, kakšna korenika je bila pa že skoraj preveč in to ni bil več brodet. Bilo je pa dobro. Aja, brodeta se rad drži kakšen reženj mrzle polente.

Marko Zorko, Knjiga mrtvih

P.S. Knjigo mrtvih je izdalo časopisno podjetje Mladina d.d. , kupite jo lahko v Mladinini spletni trgovini (www.mladina.si/trgovina). Priporočamo tudi Zorkovo avtobiografijo Mein Kampf, knjigo, za katero se praši. Dobite jo v spletni knjigarni eBesede.

 

0 replies on “Marko Zorko: Morska svojat (5.)”