Matematika je na strani Obame

Nate Silver
Nate Silver (foto: jvdalton via Flickr)
Nate Silver
Nate Silver (foto: jvdalton via Flickr)

Zdaj gre zares. Vsega nekaj ur je do ameriških volitev, ki bodo tudi tokrat izjemno pomembne. Ne, ker bi se za nas v Sloveniji karkoli spremenilo, če v Beli hiši ostane Barack Obama ali se vanjo naseli Mitt Romney, pomembne so tudi zato, ker med drugim predstavljajo prvi resnejši spopad med matematičnim pristopom k analiziranju volilnih podatkov, kar v ZDA pooseblja statistik Nate Silver (blog FiveThirtyEight), in bolj subjektivnimi političnimi ocenami javnomnenjskih raziskav. Med znanstvenim pristopom, ki se opira in rudari po podatkih, na podlagi tega pa sestavlja napovedi, in trosenjem mnenj podolgem in počez. Upor je razumljiv, analitiki kot je Silver, ki je pred štirimi leti začel pisati svoj blog, predstavljajo grožnjo komentariatu in nekaterim tradicionalnim žurnalistom, ki jim z vsakim uspešnim statističnim modelom cena hitro pada.

Rezultati bodo nedvomno tesni, ločiti pa je treba med številom prejetih elektorskih glasov in številom prejetih glasov volivcev in volivk. Obama je na volitvah 2008 zmagal z razmeroma veliko prednostjo: 365 elektorskih glasov proti 173, ki jih je zbral McCain. Zanj je glasovalo 69.556.897 registriranih volivcev (52,92%), za McCaina pa 59.934.814 (45,66%). S tem rezultatom je na večni lestvici na 6. mestu oz. prvem med kandidati, ki se za najvišji politični položaj v državi niso potegovali kot aktualni predsedniki. Dobrih 7% razlike (!). Prepričljiva zmaga. Kje drugje bi to veljalo za tesno, v ZDA pa se ob tolikšni razdeljenosti elektorata, kakršni smo priča zadnjih 25 let, takšen rezultat interpretira kot razmeroma gladka zmaga.

Vse resnejše politične stavnice (PredictWise, Intrade…) in vsi pomembnejši javnomnenjski agregati (RCP, Pollster…) napovedujejo zmago Obame. Silverjev model verjetnost Obamove zmage dan pred volitvami ocenjuje na 86,3%. Anketa YouGov, opravljena na vzorcu 36.000 (!) verjetnih volivcev, kaže, da naj bi za Obamo volila večina v starostni skupini 18-29 (60,4%), večina v starostni skupini 30-44 (55,3%) medtem, ko ima Romney prednost v skupini 45-64 (51,7%) in 65+ (59,4%). Ženske niso na Obamovi strani v tolikšni meri (53,4%, Romney 41,8%) kot pred štirimi leti (56%), a vendar večina, medtem ko naj bi večina moških glasovala za republikanca (51,6%). Temnopolti in Latinoameričani so, kot kaže, krepko na strani Obame, Romney bo najverjetneje pobral večino glasov belcev/k. V lovu na glasove volivcev sta obe kampanji skupaj s sateliti vred potrošili okoli dve milijardi dolarjev – nista šparali ne z denarjem, ne z besedami. Posnetek 4-letne Abigail Collins iz Fort Collinsa v Koloradu pove vse :).

Po podatkih, ki jih je zbral Michael P. McDonald z univerze George Mason, avtoriteta na področju volilni projekcij, je na predčasnih volitvah, ki so trajale nekaj tednov, svoje glasove oddalo 29.542.856 volivcev. Za primerjavo, pred štirimi leti sta to storila dva milijona več ali natančneje 31.733.635, kar z drugimi besedami pomeni, da vznemirjenje med volivci ni tolikšno kot je bilo med zgodovinsko kampanjo 2008, in da gre to najverjetneje na račun Obame, od katerega so Američani pričakovali več. Od 50-ih zveznih držav in Okrožja Kolumbija bodo o prihodnjem predsedniku ZDA na koncu odločali volivci/ke v vsega devetih zveznih državah, ki veljajo za neopredeljene: Nevada, Kolorado, Iowa, Wisconsin, Ohio, Virginija, Florida, Pensilvanija in New Hampshire. Leta 2000 je zmagovalca odločila Florida, leta 2008 je Obama razmeroma gladko zmagal, letos pa naj bi največjo težo nosil Ohio. Svojo projekcijo lahko poskusite sestaviti na tej in tej strani.

In kakšna je napoved za senat in spodnji dom kongresa – na 33-ih senatnih volitvah je v igri 21 demokratov, dva neodvisna kandidata, ki glasujeta z demokrati, in 10 republikancev. Kot vse kaže naj bi večino v senatu vendarle obdržali demokrati, medtem ko naj bi Predstavniški dom ostal republikanski. Trenutno razmerje v senatu je 51 demokratov, 47 republikancev in 2 neodvisna senatorja, v spodnjem domu kongresa pa trenutno sedi 240 republikancev, 190 demokratov, 5 mest je praznih. (vir) Za ponovno izvolitev in nov šestletni mandat se poteguje tudi “naša” Amy Klobuchar, demokratska senatorka iz Minnesote. Po anketah sodeč krepko vodi in njena zmaga ni pod vprašajem.

Nataša Briški

 

Preberite še: Zakaj bo Obama zmagal na volitvah, Maratonci tečejo (pred)zadnji krog, Samo konji in bajoneti.

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorice zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork.

 

 

0 replies on “Matematika je na strani Obame”