MD 023: Volilna matematika

(foto via Pixabay)

O slovenskem volilnem sistemu in kaosu, znotraj katerega se zares znajdejo le redki. Razlikah med volilnimi enotami in okraji, kateri veljajo za izvoljive in kaj to sploh pomeni. Pa tudi o kravjih kupčijah, spolnih kvotah in korupciji kot posledici aktualnega sistema. Z gostjama Angelo Murko Pleš, strokovnjakinjo za volilno zakonodajo in matematiko, in Metko Roksandić, voditeljico Ženskega lobija Slovenije, se pogovarja Nataša Briški. #MetaDekleta

Na podcast Metin čaj se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

Angela Pleš Murko (foto: osebni arhiv)
Angela Pleš Murko (foto: osebni arhiv)

Angela Murko Pleš – strokovnjakinja za volilno zakonodajo in matematiko, sodelovala v kampanjah za nacionalne in lokalne volitve in si vedno prizadevala za enako zastopanost žensk in moških tako javnem kot v političnem življenju. Sodelovala je pri oblikovanju zakonskih predpisov o spolnih kvotah in njihovem uveljavljanju v praksi. 

Metka Roksandić (foto: osebni arhiv)
Metka Roksandić (foto: osebni arhiv)

Metka Roksandić – voditeljica Ženskega lobija Slovenija, zagovornica človekovih pravic, v zadnjem času se v celoti posveča pravicam žensk in enakim možnostim žensk in moških. S pridom uporablja nabrane izkušnje z različnih področij dela v Sloveniji ter članstva v Evropskem ekonomsko-socialnem odboru ter teles in organov evropskih organizacij. 

Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)
Nataša Briški (foto: Grega Žunič/Viva)

Nataša Briški – novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina listaV prejšnjem življenju voditeljica Športne scene, dopisnica 24ur iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. Na Twitterju jo najdete pod @DC43Ne mara (g)rozin.

 

– Zakon o volitvah v državni zbor (ZVDZ)

– Zakon o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor (ZDVEDZ)

– Vpliv volilnih okrajev na izvoljivost žensk

 

Če ste uživali in morebiti tudi kaj novega izvedeli ob poslušanju podcasta Metin čaj, bomo veseli vaših tvitov, všečkov, daunloudov in šerov. Komentarji in predlogi, kako bi bili lahko še boljši, dobrodošli tudi na info@metinalista.si, če pa želite ustvarjanje podcasta in vsebin na Metini listi finančno podpreti, pa lahko to storite na TEJ povezavi. Prisegamo, da z vašimi investicijami ne bomo financirali pornografskih kanalov, ne bomo se šli tajkunskega odkupa Metine liste in tudi ne razmišljamo o prevzemu POP TV-ja :).

HVALA!

2 replies on “MD 023: Volilna matematika”
 1. says: Mitja

  Zdravo,
  Pohvalil bi za odličen prispevek k razumevanju volilnega sistem. Dodatno me pa zanimam,če morda veste, kako poteka odločitev izbire poslancev v parlament v primeru zamenjav poslancev v posamezni poslanski skupini. Ali ga neposredno izbere poslanska skupina, ali pa ga določi volilna komisija, glede na predhodni volilni rezultat; torej, naslednjega z največjimi (relativno v odstotkih) glasovi v enaki volilni enoti?

  Lep pozdrav,
  Mitja

  1. says: Metka

   V primeru, da poslanki ali poslancu preneha mandat, vodi postopek Mandatno volilna komisija Državnega zbora. Kdo je naslednji, sporoči Državna volilna komisija na podlagi naslednjega najboljšega volilnega rezultata kandidata ali kandidatke iste politične stranke v volilni enoti. Ko oseba da soglasje, Mandatno imunitetna komisija DZ potrdi mandat, ugotovitveni sklep pa sprejme Državni zbor.

Komentiranje je zaprto.