Merska enota za posamezen strošek pri obnovi stanovanja je 1000 EUR #gradim

(foto: MichaelaThiede via Pixabay)

Odločila sem se, da bom pri obnovi stanovanja sodelovala z arhitektko. Čeprav je prva misel ob omembi arhitekta dekadentna potratnost, gre v resnici za zelo ekonomično in praktično rešitev. Potem, ko se odpoveš Ikeinemu katalogu, seveda.

Arhitektki sem najprej povedala, kako bi izgledal moj dom, če bi bila edina omejitev nebo. Nekatere ideje so šle v smeti zaradi previsokih stroškov, druge zaradi prostorskih omejitev, tretje pa zaradi (mojega) slabega okusa. Odločila sem se, da ji bom zaupala, kot zaupam avtomehaniku ali zdravniku, da sta na svojem področju strokovnjaka. Odprto vprašanje ostaja, katera odločitev mi bo šla čez pet let bolj na živce – tista, ki mi jo je arhitektka odsvetovala, a sem pri njej vztrajala, ali tista, o kateri še vedno nisem čisto prepričana, pa sem jo vseeno potrdila.

Kmalu sem ugotovila, da je strošek arhitekturne rešitve zanemarljiv v primerjavi s stroškom prenove, njeno poznavanje zanesljivih izvajalcev in reševanje njihovih tehničnih vprašanj in težav pa neprecenljivo.

Merska enota za posamezen strošek je pri obnovi stanovanja 1.000 eur. Večina del in materiala stane okoli 3.000 eur, razen kopalnica in kuhinja, kjer se pojavi večkratnik te številke. Priznam, včasih ponoči ob polni luni in paritvenih zvokih mačk preštevam že razbite prašičke, tiste, ki so še celi, in jih primerjam s stroški, ki me še čakajo.

(foto: MichaelaThiede via Pixabay)
(foto: MichaelaThiede via Pixabay)

Popolna obnova stanovanja je le lepša beseda za etapno reševanje na videz nerešljivih težav. Kot bi te nekdo ves čas testiral, koliko časa boš zdržal. Projektno vodenje, pri katerem poskušaš doseči jasne rezultate na podlagi nenatančnih podatkov in z ljudmi, ki nepričakovano prihajajo v igro in te poskušajo onemogočiti. Nemogoče jih je predvideti in za nameček puščajo za sabo bombice, ki eksplodirajo šele takrat, ko so sami že davno iz igre.

Stene so pretanke za podometno napeljavo? Aha, bomo šli bolj not v prostor, kdo pa rabi volumen. Nosilni zidovi imajo tik pod površino železne palice? Luštno, napeljava brez kanalčkov, saj ne bo šlo nikoli nič narobe. Hišnik noče spustiti vode iz sistema? Super, bom kar prst gor držala. Kad od tuša potrebuje 10 cm, mi pa imamo na voljo le 5 cm? Hm, naj razmislim, medtem ko si v koleno vrtam luknjo …

Nihče nima nič na zalogi in tako pride do situacije, ko je kupljena že vsaj polovica stvari v stanovanju, na tleh pa je še vedno beton in v kopalnici brez okna naravna svetloba. Italijani avgusta ne delajo in še vedno mi ni čisto jasno, kako ima lahko cela država cel mesec kolektivni dopust. Ko iščeš malo bolj posebne stvari, imaš še vedno občutek, da v Sloveniji ni nobene izbire in da je Italija svetovni center oblikovanja.

Spoštujem oblikovalce in njihovo delo, ampak z vsakim absurno precenjenim kosom sem dobila tudi kup slabe vesti.

Obešalnik za brisačo v kopalnici stane 50 eur. Lahko bi kupila takega za 5 eur in s preostankom naredila kaj dobrega. A to bi pomenilo, da bi čez 15 let, tako kot kuhinjo ali dnevno sobo moje mame, tudi ta obešalnik gledala v vseh nepremičninskih oglasih. Tako si čistim vest z običajnim čistilnim sredstvom privilegiranih – za vsak moralno sporen nakup nekaj denarja odvajam še tistim, ki nimajo. Temu strošku pravim davek na dizajn in estetiko, DDE.

Ker lahko trenutno ure in ure govorim le o gradnji, me sogovorniki najlažje utišajo z vprašanjem, kdaj se mislim vseliti. Datum se je iz začetnega navdušenega ‘septembra’ najprej premaknil na oktober, trenutno pa prav potiho zamrmram, da bom vesela, če bo to konec oktobra.

In potem spremenim temo.

 

katarina jenko
Katarina Jenko (foto: osebni arhiv)

Avtorica: Katarina Jenko, Ljubljančanka, ki bi raje imela tri pse kot tri avte. Podkupljiva, predvsem s sladoledom. Dosegljiva na TW @KatarinaJenko

 

Gradim, 1. del – Življenje je postalo resno, kredit te pripravi do tega

One reply on “Merska enota za posamezen strošek pri obnovi stanovanja je 1000 EUR #gradim”
  1. says: Irena

    To mi je pa tako zelo znano. Sicer sem z obnovo že precej pri koncu. Situacijo pa sem imela precej podobno najela sem arhitektko, ki je imela zelo dobre ideje. Sicer sem jih upoštevala nekje 90% in mi ni žal, ostalo smo se nekje srečali na pol poti. Enake izkušnje imam pri nakupovanju, vse samo da je malo lepše je zelo drago in se niti ne da dobiti pri nas. V trgovinah te gledajo kot, da bi padel z marsa, ker se ne ukloniš tistim klasikam, ki jih prodajajo oni. Niti te nihče ne razume zakaj si izbirčen. Da ne omenjam – prosto stoječa kad je znanstvena fantastika, sploh če ni od Kolpasana.
    Glede stroškov – pri prenovi začneš razmišljati samo še o vsotah s tremi ničlami. Tudi mene je pekla vest zaradi pregrešno drage kadi, pa savne, držal za brisače in še bi lahko naštevala. Na koncu, ko je vse lepo postavljeno mi ni žal tistega denarja.
    Potem pa še stalna vprašanja – a še nisi končala, kaj pa delaš tako dolgo?
    Še dobro, da v tej zmešnjavi nisem bila sama, večino stvari je zorganiziral moj partner.

Komentiranje je zaprto.