Meta Analiza

resnicomer 50

“Meta Analiza” je rubrika Metine liste, v kateri bomo preverjali verodostojnost javnih izjav, čigar avtorji in avtorice bodo poslanci in poslanke, predstavniki in predstavnice vlade, interesnih skupin, javne osebnosti… Vsako trditev, ki jo bomo vzeli pod drobnogled, bomo ocenili z barometrom kakovosti, v kolikšni meri drži oz. ne drži. Zakaj smo se tega lotili? Zato, ker si želimo, da bi vidnejši člani in članice naše družbe, še posebno pa vsi, ki dnevno sprejemajo pomembne odločitve v imenu vseh nas, v javnem prostoru odgovorno delovali in nastopali. S projektom želimo tudi žurnalizem postaviti v novo vlogo, relevantno za družbo, v kateri delujemo.

Preko družbenih omrežij Facebook in Twitter smo dobili veliko predlogov, kako naj rubriko poimenujemo (Resnicoljubna Meta, Metina pojoča travica, Metin Poligraf, Pleveljenje, Meta Etika, Meta Okopava, Meta Pometa, Metino pletje, Meta Rešeta, Meta detektor, Meta Sito, Drobnogleda Meta, Metaliza, Prava Meta, Meta Veritas…). Hvala vsem! Resno smo se poigravali s kombinacijo motike in pletja :), na koncu pa smo se odločili za Meta Analizo. Ker deluje ravno prav resno in ker so analize tisto, kar bomo počeli z izjavami.

Po kakšnem ključu bomo izbirali izjave? Upoštevali bomo več kriterijev. Prednost bodo imele izjave s področij, ki jim želimo na Metini listi posvečati še posebno pozornost: okolje, ustvarjalnost, gospodarstvo, pravična družba, manjšine, vloga žensk v družbi, prihodnost, mladi. Preverjali bomo trditve, objavljene na blogih, Twitterju, spletnih straneh, radiu, TV, časopisih, tiskovnih sporočilih, vladnih straneh, ki vsebujejo preverljive podatke. Presojali bomo tudi kontekst, v katerem so bile trditve izrečene. Zelo veseli bomo tudi vaših predlogov! Skupaj z viri jih lahko pošiljate na info@metinalista.si.

Resnicomer, ki bo določal rating kakovosti in ločeval zrnje od plev, laži in manipulacij, bo zaenkrat imel pet stopenj: 100 – drži, 75 – večinoma drži, 50 – delno drži, 25 – večinoma ne drži, 0 – ne drži. Šesta stopnja je rezervirana za debelo laž.

Meta preiskovalni urad, ki ga bomo sproti dopolnjevali, bodo sestavljali novinarji in novinarke ter raziskovalci in raziskovalke z različnih področij. Odporni na leve, desne in vmesne, vlade, opozicije, politične stranke, korporacije… Analize bodo poleg resnicomera objavljene tudi v obliki 1-2 strani dolgih tekstov, s priloženimi dokazili in povezavami na uporabljene vire.

Navdih za projekt smo dobili pri Politifact, s Pulitzerjem nagrajenem projektu Tampa Bay Times. Naša ciljna publika so državljani in državljanke aktivnega duha. Če želimo biti arhitekti boljšega sveta, moramo vsi nekaj narediti za to. “Le dobro obveščeni državljan more biti nosilec polnokrvne demokracije.” (vir) Želimo si tudi, da bi naše analize v vednost in ravnanje opazili kolegi in kolegice v tradicionalnih medijih.

Nataša Briški, vodja projekta “Meta Analiza”

 

Projekt je podprla Ameriška ambasada v Ljubljani. “This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State.”

 

P.S. Objavljeni bodo komentarji, ki ustrezajo načelu spoštljivega komuniciranja tako do avtorice zapisa kot drugih komentatorjev in komentatork.

One reply on “Meta Analiza”
  1. says: Irena

    Meta Ana Liza – tri hude zenske, resnicomerke!

    Fina ideja in cestitke za pridobljeno podporo.

Komentiranje je zaprto.