Meta je ZA

 

Meta je ZA odgovorno ravnanje z okoljem, ZA ustvarjalnost, ZA pravičnejšo družbo, ZA vidnost manjšin, ZA spoštljivejši javni diskurz, ZA zdravo pamet, ZA vidnejšo vlogo žensk v politiki, gospodarstvu, medijih in znanosti.

ZA odgovorno ravnanje z okoljem

Okolje izvira iz latinskih besed oko in dlje (d se je med prevodom izgubil). Po Metino to pomeni za čisto OKOlje in to čim DLJE. Kakor je oko osrednji organ, preko katerega zaznavamo lepo in grdo, in je ranljivo in nenadomestljivo, je okolje edini zemeljski otrok, prelepa hči, ki jo je treba negovati in varovati.  Star slovenski pregorov pravi, spoštuj okolje in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji. In še: Varujmo okolje kakor punčico svojega očesa! Ne stori okolju tistega, kar ne želiš, da okolje stori tebi! Metina lista bo podpirala vse, ki bodo posvojili čisto okolje in ga sprejeli v svojo družino.

ZA ustvarjalnost

Za dobro domačo ustvarjalnost potrebujemo: osebo, ki je uspela zadržati radovednost 5-letne deklice, domače, učitelje in šefe, ki njeno radoživost spodbujajo, en zavitek nerešljivega problema, ščepec sproščenosti, dve zrni duhovitosti, pet velikih zajemalk inteligence. Vse to dobro premešamo in kuhamo na zmernem ognju. Ustvarjalnost lahko serviramo le v družbi, ki zna prepoznati nadarjenost, izvirne ideje in rešitve. Ustvarjalna je lahko le malo odbita in ne močno zavrta družba. Metina lista bo opozarjala na odbite in ustvarjalne projekte in vse, ki jih znajo najti, prepoznati in kupiti.

ZA pravičnejšo družbo

Pravna država pomeni spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter pravne enakosti, spoštovanje načel pravičnosti, sorazmernosti, zakonitosti in pravne varnosti ter neodvisnosti in nepristranskosti sodstva in sojenja, pa tudi sojenje v razumnem roku in ravnotežje med vejami oblasti. Metina lista pod pravno državo razume tudi enakopravno obravnavo žensk, socialno ogroženih slojev in vseh, ki so žrtev neenakosti pri nastopanju na trgu. Smo proti  zlorabi prevladujočega položaja ali prekomerne koncentracije moči v ekonomskem življenju, proti zlorabi položaja ene skupine v razmerju do drugih. Vprašanje dejanske enakosti je namreč vprašanje pravne države.

ZA vidnost manjšin

Manjšino praviloma opaziš šele, ko se komu od tvojih sorodnikov kaj zgodi in postane invalid, ko se tvoj sin zaljubi v fanta, ko tvoj oče oslepi zaradi diabetesa, ko se v sosedovo razpadajočo hišo preseli romska družina. Manjšine so del družbe in jo bogatijo. So kot občutljiva rastlina, ki potrebuje prostor za rast, nego in vodo. Manjšine, kot že ime pove, so v manjšini in ne ogrožajo nikogar, zato je nespodobno, če se večina spravlja nanje in jim krati ustavno zagotovljene pravice. Metina lista se bo trudila biti kot otroci invalidov, gejev in lezbijk, priseljencev …, ki zaradi specifike življenja v posebnih družinah vidijo in slišijo in opazijo podrobnosti in so subtilnejši za svet okoli sebe. Opozarjala bo na nesprejemljivost navidez nedolžnih besed, ki pustošijo pred sabo in ranijo že ranjene.

Za spoštljivejši javni diskurz

Neki slovenski intelektualec je nekoč zapisal, da je slovenski jezik pisan in govorjen v tršem c ali g duru.  In ne v mehkejšem molu, kot denimo francoski. Značilno za slovenske medosebne odnose je, da so preveč nabiti z neobčutljivostjo za drugega. Morda zato, ker govorimo v c ali g duru, morda zato, ker kultura dialoga v naši kmečko-ruralni in delavsko-proletarski zgodovini ni bila negovana veščina, morda zgolj zato, ker smo premalo občutljivi za druge ljudi. Slednje je morda vzrok za obstoj znane poslovilne fraze, ki si jo še vedno izrekajo marsikje na podeželju: ”Pa brez zamere!”  Ta izhaja iz pesimistične predpostavke, da se je med obiskom prav gotovo kaj, kar je tudi v resnici zamere vredno. Spoštovanje, angleško respect, prihaja iz latinskega re-spicio, ki pomeni: oziram se na nekaj, gledam nazaj. Latinski pregovor Quidquid agis, prudenter agas et respice finem pravi: Karkoli že počneš, počni to previdno in oziraj se na to, kako bi se stvar lahko končala.  Spoštovanje je potemtakem ozir. Kadar kdo ravna iz spoštovanja, se na nekoga ali na nekaj ozira, ga upošteva. Za več spoštljivosti, kulture in vljudnosti v javnem diskurzu! Pa tudi v zasebni sferi. Da bo sicer ljubko prismojena fraza “pa brez zamere” počasi izginila iz besedišča slovenskega človeka.

ZA zdravo pamet

Common sense is not so common. (Voltaire)

Zdrava pamet je najbolj demokratično porazdeljena dobrina. Vsakdo je zase prepričan, da je z njo bogato obdarjen, je nekoč zapisal Rene Descartes. Tudi tisti, ki se ponavadi nad vsem pritožujejo in stremijo po  številnih dobrinah, so prepričani, da imajo zdrave pameti dovolj na zalogi. Težava zdrave pameti je le, da jo premalokrat potegnemo iz omare. Ali pa, da jo uporabimo … prepozno. Zdrava pamet pravi, naj ne bi zapravljali več, kot zaslužimo. Pa se tega spomnimo, ko smo že globoko zadolženi? Zdrava pamet nam pravi, da 5-letna hči ne potrebuje mobilnega telefona in 7-letna ne Ipada. Zdrava pamet nam veli – Ne jej več, kot telo potrebuje! Pa jo poslušamo ob obloženi mizi? Zdrava pamet nam pravi, da je vsak otrok, ki odrašča obdan z ljubeznijo, srečen otrok. Pa jo poslušamo ob histeriji nekaterih, ki trdijo, da je srečen samo tisti otrok, ki raste v družbi matere in očeta? Želimo si, da bi zdrava pamet dobila več prostora v javni besedi. In da bi na sceno prišla pravočasno. Želimo si, da bi ob pomembnih družbenih vprašanjih upoštevali priporočila stroke in zdravo pamet.

ZA vidnejšo vlogo žensk v politiki, gospodarstvu, medijih in znanosti

Moška oblika množine se uporablja tudi za naslavljanje skupine, v katerih je 99 žensk in en sam moški. Moška oblika se uporablja za naslavljanje institucij kot sta Varuh človekovih pravic in Informacijski pooblaščenec, četudi sta predstojnici obeh institucij ženski. V prodajalnah velike trgovske družbe so prodajalkam pripeli značke z njihovim imenom in pripisom prodajalec. Slovenija še ni imela predsednice, premierke, predsednice parlamenta, zunanje in finančne ministrice, predsednice uprave NLB ali Petrola. Slovenija ima le 10 županj. Enakost med ženskami in moškimi je eno izmed temeljnih načel Evropske unije in vendar še vedno obstaja precejšnja neenakost med ženskami in moškimi. V Sloveniji ženske po izobrazbenih dosežkih v zadnjih nekaj desetletjih močno prekašajo moške, po deležu žensk na vodilnih položajih v gospodarstvu pa je Slovenija z dobrimi 20 odstotki med šestimi članicami EU, kjer je ta delež med najnižjimi. Metina lista bo spobujala vse nadarjene in sramežljive ženske, ki bi lahko popeljale voz naprej, da stopijo v soj žarometov in poprimejo za krmilo.