Meta PHoDcast 01: Bor Gregorčič, fizik

Bor Gregorčič (foto: osebni arhiv)

O uporabi novih tehnologij pri poučevanju fizike z Borom Gregorčičem, profesorjem fizike in asistentom na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. #MetaPHoDcast

Na Meta PHoDcast se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

 

BOR GREGORČIČ je profesor fizike, ki na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani dela kot mladi raziskovalec in asistent. Raziskuje možnosti aktivnega učenja pri pouku fizike, rad uporablja besedo “izziv” namesto “problem”, navdihujejo pa ga še zgodovina in iskrive oči njegovih dijakov. V podcastu se pogovarjava o interaktivnih tablah, ki jih učitelji večinoma ne znajo dobro izrabljati, po drugi strani pa so te zgolj eno izmed orodij – pravo vprašanje je, kako uvajati aktivni pouk, kjer ne bo šlo za navidezni prenos znanja iz učiteljeve glave v dijakovo, pač pa bo ta znanje aktivno poustvaril. Bor Gregorčič v branje priporoča The making of the atomic bomb, ki spretno tke zgodovino in fiziko, ter Bloodlands o Evropi med Hitlerjem in Stalinom.

Mentorja Bora Gregorčiča za doktorat sta: prof. dr. Gorazd Planinšič z UL, FMF in prof. dr. Eugenia Etkina z Graduate School of Education, Rutgers University.

Bor Gregorčič na Facebooku.

Bor Gregorčič pred interaktivno tablo, ki sproti prikazuje pripravljeno animacijo Kepplerjevih zakonov. (foto: osebni arhiv BG)
Bor Gregorčič pred interaktivno tablo, ki sproti prikazuje pripravljeno animacijo Kepplerjevih zakonov. (foto: osebni arhiv BG)

 

Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtor Meta PHoDcasta je LUKA AUSEC, doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

 

Več o ideji in podcastu Meta PHoDcast na tej povezavi.

One reply on “Meta PHoDcast 01: Bor Gregorčič, fizik”
  1. says: Matjaž

    Zdravo Luka!

    Super, da se je začela takšna serija podcastov. Se že veselim novih podrobnosti iz sveta znanosti v prihodnje!

Komentiranje je zaprto.