Meta PHoDcast 104: Nejc Novak, strojnik

Z Nejcem Novakom o računalniškem modeliranju avksetičnih struktur in o ambasadorstvu odprte znanosti.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Nejc Novak je septembra letos uspešno zagovarjal doktorat na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, kjer je bil mladi raziskovalec v Laboratoriju za zahtevne inženirske simulacije in eksperimentiranje, sedaj pa je tam zaposlen kot asistent. V disertaciji se je ukvarjal z geometrijsko in mehansko karakterizacijo avksetičnih celičnih struktur – modernih metamaterialov, ki jih je računalniško simuliral in eksperimentalno testiral. Ti metamateriali se uporabljajo v različnih industrijah, od balistične in gradbene do športne in tekstilne. Njegov mentor, dr. Matej Vesenjak, je bil eden izmed finalistov letošnjega izbora Mentorja leta.

Poleg tega sva se pogovarjala tudi o odprti znanosti, saj je Nejc letos postal Slovenski ambasador odprte znanosti pri združenju doktorskih kandidatov in mladih raziskovalcev Eurodoc ter v tej vlogi z Mlado akademijo in drugimi partnerji sodeloval pri organizaciji dogodka Odprta znanost 2019.

Doktorskim študentom priporoča, da si med študije vzamejo dovolj časa za družabno življenje in za gibanje na svežem zraku, saj predolgo sedenje za računalnikom lahko slabo vpliva na učinkovitost.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 104: Nejc Novak, strojnik”