Meta PHoDcast 118: Lara Ulčakar, fizičarka

foto: Jan Šuntajs
foto: Jan Šuntajs

Z Laro Ulčakar o teoretični fiziki, topoloških izolatorjih in kvantnih računalnikih.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Lara Ulčakar je tik pred koncem doktorskega študija, ki ga je kot mlada raziskovalka opravljala na Odseku za teoretično fiziko na Inštitutu Jožef Stefan in Fakulteti za matematiko in fiziko. V svojem raziskovalnem delu je preučevala neravnovesno dinamiko topoloških izolatorjev. Tovrstni izolatorji lahko prevajajo električen tok po svojih robovih brez električnih izgub. Lara je raziskovala, kako se ti sistemi odzovejo, če v času spremenimo parametre sistema čez točko faznega prehoda. V pogovoru se dotakneva tudi uporabnosti topoloških izolatorjev v kvantnih računalnikih.

Lara je tudi prejemnica štipendije L’Oreal UNESCO “Za ženske v znanosti”. Z vladajočimi bi želela načeti pogovor o težavah raziskovalk in raziskovalcev na začetku kariere, ko se morajo odločati med negotovo prihodnostjo v akademskem svetu oziroma ga zapustiti in se zaposliti v gospodarstvu, ki ponuja večjo varnost.

Lara predlaga v branje trilogijo Remembrance of Earth’s Past, avtorja Liu Cixin, in Neznosno lahkost bivanja, Milana Kundere. Kot spletno stran za vedoželjne predlaga arXiv, bazo mnogih znanstvenih člankov.  Mindscape je podkast, ki mu rada prisluhne. Poleg tega pa dnevnim novicam sledi s podkastom NYT The Daily. V ogled priporoča filma Suspiria in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Za sklep predlaga še igranje nove družabne igre Totem Hoarder, ki jo je razvila slovenska ekipa.

Na večerjo bi šla z italijanskim kuharjem Gennarom Contaldom.

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 118: Lara Ulčakar, fizičarka”