Meta PHoDcast 121: dr. Lučka Bibič, farmacevtka

Z Lučko Bibič o iskanju sredstva za zdravljenje kronične bolečine med strupi pajkov.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Lučka Bibič je ravno pred letom dni zaključila doktorski študij v okviru Šole za farmacijo na Univerzi Vzhodne Anglije. V svojem raziskovalnem delu je iskala snovi za zdravljenje bolečine med toksini v strupu pajkov.

S kronično bolečino naj bi se srečala kar vsaka peta oseba na svetu. Problem standardnih sredstev za lajšanje kronične bolečine je v tem, da vodijo v odvisnost, zato potebujemo snovi, ki ne bi bile podobne klasičnim opioatom (na primer morfinu) in uporabnikov ter uporabnic ne bi zasvojila, a bi vseeno imela na organizem podoben učinek blaženja bolečine.

Ravno pajki s strupom ob ugrizu omrtvičijo živčne končiče plena, zato plen ugriza ne čuti. Podobno moramo pri kronični bolečini omrtvičiti celice živčevja, ki ves čas sporočajo bolečino v možgane. Lučka je preučila kar nekaj tisoč različnih toksinov iz pajčjega strupa, ki strukturno niso podobni morfinu, in preverjala njihovo delovanje v celičnih kulturah. Na koncu je odkrila nekaj snovi, ki jih sedaj preučujejo v živalskih modelih.

Pot jo je med doktoratom vodila tudi na področje komunikacije znanosti. Tako je sodelovala pri projektu Naked Scientist, razvila pa je tudi video igro, kjer je ljudem predstavila uporabo pajčjega stupa za zdravljenje kronične bolečine. Tudi sedaj jo je nadaljnja karierna pot vodila v bolj tehnološke vode, ki so tesno povezane z znanostjo in predvsem s komunikacijo znanosti.

Slovenskim odločevalcem bi predstavila pomen komunikacije znanosti in predlagala, da vložimo v razvoj tega področja na vseh ravneh študija. V branje priporoča avtobiografijo Michelle Obama Moja zgodba. Na večerjo bi v koronačasu, ko potovanja niso del vsakdana, povabila svojo družino, saj je sama trenutno zaposlena na Nizozemskem, družina pa je v Sloveniji.

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

 

0 replies on “Meta PHoDcast 121: dr. Lučka Bibič, farmacevtka”