Meta PHoDcast 122: Lea Kuhar, doktorica filozofije

Lea Kuhar (foto: osebni arhiv).

Z Leo Kuhar o vlogi filozofije v sodobni družbi in ločnici med političnim in znanstvenim delovanjem Marxa.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Dr. Lea Kuhar je bila do nedavnega mlada raziskovalka na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU in doktorska študentka filozofije na Podiplomski šoli ZRC SAZU. V disertaciji z naslovom Problem specifične predmetnosti v Marxovi kritiki politične ekonomije se je osredotočila na predmetnost in skozi analizo naslovila ontološki in epistemološki segment, katerima je dodala tudi študij primera.

Lea je v prvem delu pogovora orisala vlogo filozofije v sodobni družbi in predstavila ločnico med političnim in znanstvenim delovanjem Marxa. V sodelovanju z Inštitutom za delavske študije soustvarja serijo predavanj, ki skozi koncept biopolitike naslavlja aktualno družbeno dogajanje. Poleg raziskovalnega udejstvovanja je kot sourednica ustvarila Platformo, ki je zbornik študentk in študentov Podiplomske šole ZRC SAZU. Del pogovora, kjer je predstavila celotne idejo in izhodišče za ustanovitev Platforme, je potekal tudi o tem aspektu njenega dela.

Najbolj nenavaden izraz iz moje disertacije, s katerim tudi sicer veliko operiram, je gotovo materiatura.

Poslušalkam in poslušalcem podkasta priporoča uporabo aplikacije oz. spletnega servisa Pocket, ki omogoča enostavno shranjevanje člankov in ostalih vsebin na spletu. V obdobju prvega vala epidemije pa se je odločila za nakup Xboxa. Če vas zanima, katere igra vam za sporočanje priporoča Lea in kaj bi povedala predsedniku vlada na kavi ­– pri čemer moramo izpostaviti, da mnenje sogovorke ni nujno mnenje uredniškega odbora ali izdajateljev –, vas vabimo, da prisluhnete podkastu številka 122.

————————

Avtorica grafične podobe podcasta Meta PHoDcast je oblikovalka Tanja Radež.

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 122: Lea Kuhar, doktorica filozofije”