Meta PHoDcast 123: Angelika Vižintin, biokemičarka

Z Angeliko Vižintin o elektroporaciji, metodi, s katero z električnimi pulzi spremenimo prepustnost membran.  

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Angelika Vižintin je raziskovalka v Laboratoriju za biokibernetiko na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za elektrotehniko, doktorski študij pa opravlja na programu Bioznanosti, smer Znanosti o celici. Angelika je po izobrazbi biotehnologinja in biokemičarka, ki se je z elektroporacijo prvič srečala, ko jo je uporabljala zgolj kot metodo za svoje poskuse, ki so vključevali vnos plazmidov v cianobakterije. Vseeno jo je povezava med elektrotehniko in biologijo tako pritegnila, da se je odločila za raziskovanje na tem področju.

Elektroporacija je pojav, pri katerem postanejo zaradi kratkih električnih pulzov membrane bolj prepustne kot običajno.

Membrane so osnova vseh celic, ki sestavljajo žive organizme na Zemlji. Membrane nekatere snovi prepuščajo, drugim pa preprečujejo prehod v notranjost celic. Angelika razvija nove metode elektroporacije in skuša to metodo podrobneje razumeti ter izboljšati, da bi postala splošno uporabna tudi v kakšnih terapijah, na primer pri elektrokemoterapiji za zdravljenje raka. V podkastu izveš tudi, kje si se verjetno že srečala ali srečal z elektroporacijo, tudi če ne deluješ v bioloških znanostih.

Angelika bi si želela, da se programi doktorskega študija prevetrijo in se predvsem omogoči opravljanje predmetov, ki prispevajo tudi k raziskovalnemu delu. Podprla bi tudi višje financiranje znanosti v Sloveniji, posebej poudari, da je nujno omogočiti tudi stalno in stabilno financiranje. Drugim doktorskim študentom in študentkam svetuje, da si izklopijo potisna sporočila na službenem mailu pa tudi na družabnih omrežjih.

Angelika je odkrila uporabne nasvete za produktivnost in strukturiranje znanstveno-raziskovalnega procesa v knjigi Creativity in research: Cultivate Clarity, Be Innovative, and Make Progress in your Research Journey. V ogled priporoča švedsko-francosko serijo iz žanra nordijski noir Midnattssol (Midnight Sun) o življenju Samijev na severu Švedske. Angelika priporoča poslušanje podkasta RTV Slovenija o notranji politiki Umetnost možnega in sledenje prispevkom Radia Študent, kjer tudi sama soustvarja znanstvene vsebine.

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 123: Angelika Vižintin, biokemičarka”