Meta PHoDcast 124: Pika Šarf, pravnica

Pika Šarf (foto: osebni arhiv).

S Piko Šarf o zasebnosti in osebnih podatkih, 11. septembrom kot vzvodom za masovno zbiranje podatkov in kibernetski varnosti.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Pika Šarf je mlada raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in doktorska študentka Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. V disertaciji se ukvarja z interoperabilnostjo informacijskih sistemov na območju svobode, varnosti in pravic v luči varstva osebnih podatkov.

V prvem delu pogovora je govorila o zaključkih odmevne okrogle mize na temo aplikacij za sledenje stikom okuženih s COVID-19 ter o prihajajoči aplikaciji, ki se veže na digitalni cepilni potni list. V nadaljevanju pogovora je izpostavila zanimivost, ki se veže na zlato 21. stoletja – podatke, saj gre za »obnovljiv vir«, ki se po obdelavi za razliko od številnih drugih surovin ne izrabi. Slednje pa postane še toliko bolj zanimivo, ko temu dodamo segmente umetne inteligence.

V nadaljevanju je pojasnila, kakšno prelomnico predstavlja 11. september, sploh ko govorimo o varnosti in izmenjavi osebnih podatkov med različnimi deležniki. Ker živimo v svetu, kjer smo obdani s pametnimi napravami in zaradi zdravstvene situacije skorajda vse aktivnosti selimo na svetovni splet, ter dejstva, da je Pika na podlagi svojega profesionalnega udejstvovanja ena izmed najprimernejših sogovork za vprašanja o kibernetski kriminaliteti in varnosti, smo jo vprašali, zakaj to področje ni deležno dovoljšne pozornosti.

Poleg raziskovalnega dela skrbi tudi za prenos znanja na študentke in študente, saj je pobudnica in vodja jesenske šole Pravo pred izzivi digitalne (r)evolucije, kjer s pestrim naborom gostov vedno poskrbi za naslavljanje najaktualnejših tem s področja prava, umetne inteligence in sodobnih tehnologij. Inštitut za kriminologijo je v letošnjem letu za svoje udejstvovanje prejel priznanje Ambasador zasebnosti, ki ga podeljuje Informacijskih pooblaščenec, in v utemeljitvi je bila navedena tudi Pikina jesenska šola.

In, verjeli ali ne, v jezikovnem kotičku beseda ni tekla o interoperabilnosti, temveč o …

V zaključku nam je priporočila zanimiv nabor družbenokritičnih video vsebin in bralnega čtiva. Vabljeni k poslušanju stoštiriindvajsetice!

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 124: Pika Šarf, pravnica”