Meta PHoDcast 125: Tina Goršek Šparovec, mag. prehrane in biomedicine

Tina Goršek Šparovec (foto: osebni arhiv).

S Tino Goršek Šparovec o celični fiziologiji matičnih celic endometrija in pri prirasli posteljici. 

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Tina Goršek Šparovec je po osnovni izobrazbi biotehnologinja, sedaj pa na medicinski univerzi v Gradcu preučuje celično fiziologijo endometrija. Endometrij je tkivo, ki tvori notranjo plast materince in se vsak mesec pri osebah z menstruacijo odlušči in regenerira. Do poškodb tega tkiva lahko pride ob porodu, če se izvede carski rez. Ta je, kot pove Tina, v nekaterih primerih neizbežen.

Tina v laboratoriju pregleduje vzorce tkiv zdravih oseb in tkiv, ki jih pridobi pri bolnicah s priraslo posteljico. To je pojav, ko se zarodek namesto na endometrij vgnezdi v maternično steno, tako da se poveže z mišico. To pa lahko vodi v zaplete pri porodu. Tina v svojem projektu predpostavlja, da celice endometrija  poskrbijo za pravilno vgnezditev in raziskuje, kako se te celice obnašajo v primeru poškodovanega endometrija. Tina je do sedaj ugotovila, da prihaja do razlik v lastnostih teh celic in njihovi fiziologiji, sedaj pa raziskuje, kaj so glavni dejavniki, ki vodijo v različno vedenje teh celic. Raziskave opravlja na temeljni ravni, a v prihodnosti vidi tudi možnost razvoja različnih terapij.

Tino raziskovalno ne zanima le ožja tematika doktorske raziskave, ampak jo zanima tudi širša ženska fiziologija in pri tem pomaga športnicam pri oblikovanju njihovega treninga v povezavi s prehrano. V prihodnosti si še naprej želi ostati v znanosti in upa, da bo znanje poglabljala na kakšnem podoktorskem projektu. V daljni prihodnosti pa bi želela živeti tudi kje v visokogorju in skrbeti za kakšno kočo. Po njenih besedah ravno tam vedno naleti na srečne in vesele ljudi.

Za tiste, ki med delom težko odložimo na stran družabna omrežja, predlaga uporabo aplikacije Forest. V branje priporoča The Art of Statistics Davida Spiegelhalterja. Njenim zapisom o ženski fiziologiji, športu in prehrani lahko sledite na blogu Human Performance Centre. Na večerjo bi povabila raziskovalca Daniela Quintano, ki preučuje hormon oksitocin, in je zelo aktiven na omrežju Twitter ter nastopa tudi kot sovoditelj podkasta Everything Hertz o znanosti.  S Tino sva obe navdušeni nad njim.

 

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 125: Tina Goršek Šparovec, mag. prehrane in biomedicine”