Meta PHoDcast 126: Timotej Turk Dermastia, biolog

S Timotejem Turkom Dermastio o fitoplanktonu v slovenskem morju. 

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Timotej opravlja svoje raziskovalno delo v sklopu doktorata na Morski biološki postaji, ki je del Nacionalnega inštituta za biologijo, na doktorski študij pa je vpisan na mednarodni podiplomski šoli Inštituta Jožef Štefana na programu Ekotehnologija. Kot biologa so ga vedno zanimale evolucija, naravna selekcija in pestrost življenja. Sedaj preučuje raznovrstnost fitoplanktona v slovenskem morju. 

Organizmi, ki predstavljajo fitoplankton v morju, so si pogosto pod svetlobnim mikroskopom zelo podobni. Pri svojem delu iz morja pridobiva diatomeje in jih potem določa s pomočjo mikroskopije in z različnimi genetskimi metodami. Skupina diatomej, ki jo preučuje Timotej, proizvaja toksin domojsko kislino, ki se kopiči v školjkah in lahko pri ljudeh ter drugih vretenčarjih povzroča hude nevrološke motnje. V našem morju se ta toksin ne pojavlja v količinah, ki bi bile nevarne. Povezujejo ga tudi z naplavljenimi kiti in delfini, ki jih lahko občasno najdemo na obalah.

S Timotejem govoriva tudi o pomeni spremljanja morja in raznovrstnosti vrst. Zaideva tudi na področje podnebnih sprememb. Njegove prihodnje raziskave pa je navdahnila ravno pandemija, prihodnji dve leti bo odkrival in raziskoval viruse, ki so prisotni pri fitoplanktonu. 

Timotej je med raziskovanjem za doktorski študij aktiven tudi v mednarodni mreži raziskovalcev in raziskovalk na začetku kariere, ki delujejo evropskih morskih raziskovalnih institucijah, kjer so spoznali, da obstajata dva tipa doktorskih študentov in študentk. To so izvajalci projektov svojih mentoric in mentorjev ter tisti, ki se podajajo v nove vode in sami odkrivajo svoje področje. Sam se uvršča med slednje. Skozi leta študija je spoznal, da je s tem pridobil veliko več neodvisnosti, samostojnosti in sprejemanja odgovornosti.

Timotej pravi, da bi morala biti znanost temelj vseh političnih odločitev. Kako in zakaj, izveš v podkastu.

V branje predlaga knjigo Največja predstava na Zemlji Richarda Dawkinsa, 21. nasvetov za 21. stoletje Yuvala Noaha Hararija in najnovejšo knjigo Davida Attenborougha A Life on Our Planet. Pri slednji je šele v uvodu, a ga je avtor tako navdušil, da komaj čaka, da prebere celo knjigo. Za tiste, ki vam je biologija zelo blizu, pa Timotej doda še priporočili Letters from the Malay Archipelago Alfreda Russela Wallaca in Iznajdba narave, avtorice Andreae Wolf, ki opisuje življenje in delo Alexandra von Humboldta.

Na večerjo bi šel z Davidom Attenboroughom in Che Guevaro.

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 126: Timotej Turk Dermastia, biolog”