Meta Phodcast 128: Žiga Emeršič, računalničar

Z Žigo Emeršičem o razpoznavi oseb na podlagi uhljev.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Žiga je zaposlen kot asistent na Fakulteti za računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani. Raziskovalno delo v sklopu doktorskega študija opravlja kot član laboratorija za računalniški vid. Ukvarja se z biometrijo ali kako z uporabo računalniškega vida prepoznavati (dele) ljudi in tudi druge živali. Širše gre za področje računalniškega vida in umetne inteligence.

V doktorski disertaciji je Žiga pripravil sistem, s katerim lahko prepoznamo uhlje na fotografiji in tudi določimo, kateri uhelj pripada kateri osebi. V pogovoru pove, kako je zbral vse svoje slike uhljev. Dotakneva se vprašanja o tem, kako pomembno je zbrati kvalitetne podatke. Govoriva o globokem učenju in kateri deli uhljev se med ljudmi najbolj pogosto razlikujejo. Po koncu pogovora o njegovem raziskovalnem delu pogovor odnese tudi v širši svet računalniškega vida in Žiga pove, kako se kot računalničar skuša čim bolj zavedati težav in problemov, ki jih ta tehnologija ima. Hkrati pojasni, kako razumeti tovrstne raziskave in uporabljene podatke.

Žiga zares uživa v raziskovanju in bi se za doktorat ponovno odločil. Tudi v prihodnosti si želi ostati v znanosti in odkrivati ter razvijati vedno nove reči.

Drugim doktorskim študentkam in študentom predlaga, da si svoje delovne obveznosti razbijejo na čim več manjših projektov, ki jih morajo končati. Svoje delovne obveznosti vodi s pomočjo seznamov, ki pa jih podrobneje določa le za nekaj dni naprej. Če bi šel na kavo s predsednikom vlade, bi mu predlagal, da poveča finančno podporo znanosti.

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta Phodcast 128: Žiga Emeršič, računalničar”