Meta PHoDcast 131: Žan Lep, psiholog

Z Žanom Lepom o razvoju državljanske identitete pri mladih in njihovem državljanskem udejstvovanju.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Žan Lep je doktorski študent na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in član raziskovalne skupine Uporabna razvojna psihologija. Vpisan je na doktorski program Humanistika in družboslovje, smer razvojnopsihološke študije.

Žana zanima odločanje ljudi, predvsem, kaj jih vodi, da postanejo aktivni ter zakaj niso. V doktoratu se posveča odločitvam za državljansko udejstvovanje. To je lahko tako politično kot tudi na primer prostovoljno udejstvovanje v različnih društvih in klubih. Specifično raziskuje povezavo med državljansko identiteto (predstavo, ki jo imamo o sebi kot dejavnem ali nedejavnem posamezniku) in dejanskim udejstvovanjem. Sprašuje se, ali obstaja povezava med identiteto in aktivnostjo posameznice ali posameznika. Za raziskovanje uporablja različne psihološke vprašalnike. Raziskuje pa predvsem mladostnike in mlade na prehodu v odraslost.

V pogovoru zaideva tudi na področje aktivnega državljanstva in kako se to medgeneracijsko spreminja. V sklepu pa na kratko tudi o tem, kaj lahko psihologija ponudi v času pandemije. Žan je pri tem raziskoval, kako verodostojnost in način komuniciranja v času epidemije pripomoreta k upoštevanju zaščitnih ukrepov. 

Žanu ni žal, da se je odločil za doktorski študij. Pravi, da je smiselno zapraviti nekaj časa, da se priučimo uporabe Excela, ki ga Žan veliko uporablja tako pri študiju kot tudi v zasebnem življenju. 

V branje priporoča kratke zgodbe Alice Munro, v ogled pa Samo konec sveta režiserja in scenarista Xavierja Dolana. Podkasta, ki ga navdušujeta, sta This American Life in Modern Love. Vsem priporočilom je skupno, da ponujajo vpogled v vsakdanjik nekih običajnih ljudi. V tem času pa priporoča tudi igranje katere izmed iger iz serije Pandemic.

Na večerjo bi šel s srbsko raziskovalno sodelavko Kajo Damnjanović ali pa s kuharico Carlo Lalli Music.

 

———————–
Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.
Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 131: Žan Lep, psiholog”