Meta PHoDcast 133: Taja Ložar, zdravnica in postdoktorska raziskovalka

Taja Ložar (foto: osebni arhiv).

O razlogih za študij medicine, raziskovanju v ZDA in Sloveniji, onkologiji in ozaveščanju o raku, ki je še vedno družbeni tabu. Pogovor teče tudi o smernicah na področju odkrivanju predrakavih sprememb v navezavi na covid-19. Seveda sva se dotaknila tudi prednosti in ovir obeh raziskovalnih prostorov.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Kljub malemu morju tehničnih težav, smo odločno zajadrali v ocean osme sezone pretočnih vsebin vašega najljubšega podkasta. Številka ena v tej je naša današnja gostja Taja, ki je doktorica medicine, študentka doktorskega programa biomedicine na Univerzi v Ljubljani in postdoktorska raziskovalka v Združenih državah Amerike.

V tej epizodi nove sezone, ki je sicer že kot stotriintrideseta na voljo v vaših pametnih napravah širom sveta, sva se s Tajo sprva pogovarjala o njenem navdušenju nad študijem medicine. Po uvodni motivaciji za prihajajoče generacije sva naslovila področje onkologije, ki jo je med drugim začela naslavljati že kot študentka, še aktivnejše pa po branju knjige Kralj vseh bolezni: Biografija raka, ki jo je napisal Siddhartha Mukherjee. Zatem sva govorila o njenem raziskovalnem delu ter o neinvazivnih metodah odkrivanja oz. diagnostike raka, kot je npr. tekočinska biopsija, ki je metoda odvzema krvi in izolacije tumorskih celic iz krvi.

Časovnica prenosa oz. prevajanja raziskav temeljnih znanosti v klinično okolje je zaznamovala nadaljevanje epizode, kjer boste lahko spoznali, da gre za relativno dolga obdobja. Pri tem pa so ključni dejavniki potrpežljivost in učinkovitost ter prenosljivost samih pristopov. Pogovor sva nadaljevala s Tajinim udejstvovanjem v programu ZORA, ki je uveljavljen program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. V program se je vključila že kot študentka medicine, govorila pa sva tudi o pomenu ozaveščanja prebivalstva o raku, ki je še vedno neke vrste družbeni tabu.

Svojo raziskovalno pot v ZDA je začela kot štipendistka fundacije ASEF, kar je bila odskočna deska za njeno postdoktorsko pozicijo na Univerzi Wisconsina-Madison. Ta del pogovora dopolnjuje tudi anekdota, ki nam jo je zaupala Taja, slednjo pa boste morali slišati na lastna ušesa ob poslušanju stotriintridestice. Najin podkast sva posnela ravno ob prvem študijskem dnevu novega študijskega leta, zato so vtisi in priporočila o doktorskem študiju še toliko bolj sveži.

Današnja gostja, ki je prejemnica študentske Prešernove nagrade Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in 50. Krkine nagrade za raziskovalno delo, je našim poslušalkam in poslušalcem oz. doktorskim študentkam in študentom svetovala naslednje:

Ključno je, da svoje obveznosti razdeliš v neke manjše naloge, ki jih lahko v nekem realnem okvirju uresničiš, si narediš nek »to-do list« in potem samo kljukaš.

Recept, ki si ga lahko gotovo pišemo za uho. Uživajte v poslušanju številke ena osme – Kobe sezone, ki se zaključi s povabilom na večerjo.

 

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.
Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.
Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 133: Taja Ložar, zdravnica in postdoktorska raziskovalka”