Meta PHoDcast 137: Lucija Ana Vrščaj, mag. laboratorijske biomedicine

Z Lucijo Ano o diagnostiki in zdravljenju osteoporoze.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Osteoporoza je bolezen, ki je predvsem zaradi staranja prebivalstva in daljšanja življenjske dobe med ljudmi vedno pogostejša. Osteoporoza je presnovna bolezen kosti, razvije se zaradi neravnovesja med razgradnjo in izgradnjo kosti. Kot pove Lucija, osteoporozo ponavadi zaznamo prepozno, da bi lahko najbolj optimalno blažili njene posledice. Lucija tako raziskuje možnosti optimiziranja diagnostike, s katero bi spremembe v kosteh zaznali čim bolj zgodaj na podlagi biomarkerjev v krvi.

V podkastu veliko govoriva o mikro RNK molekulah. To ni mRNK, ampak miRNK, del nekodirajočih zaporedij, ki pa lahko molekule mRNK v celicah tudi utišajo. Kot izvemo v podkastu, gre za kompleksno dinamiko izražanja genov.

Po diagnozi sledita zdravljenje in terapija. Lucija preučuje zdravilo teriparatid, ki ima določene omejitve. Pri nekaterih ljudeh je zelo uspešno, a ga je mogoče uporabljati le dve leti, pri drugih bolnicah in bolnikih pa sploh ne delujejo. Lucijo zanima, kako bi lahko odkrili bolnice in bolnike, pri katerih bo zdravljenje s teriparatidom najbolj optimalno. 

Poleg doktorskega študija je Lucija aktivna tudi v Facebookovi skupini Science Mamas’ Vaccine Forum, kjer odgovarjajo na mnoga vprašanja o cepljenju. Primarno je skupina namenjena staršem in skrbnikom otrok, ki se odločajo za cepljenje. Z epidemijo covida se je njihova skupina povečala in dnevno odgovarja na vprašanja o cepljenju otrok in odraslih proti covidu. 

Lucija uporablja pri delu tehniko Pomodoro. Dela v kosih po 40 minut, ki jim sledi petminuten odmor. Vsem doktorskim študentkam in študentom priporoča uporabo enega izmed orodij za urejanje bibliografije, Mendeley ali Zotero

Pravi, da zaradi dela ne bere veliko resnih knjig, priporoča pa YA roman Her Name in the Sky avtorice Kelly Quindlen. Zadnji film, ki jo je navdušil, je Promising Young Women

Čeprav jo je mikalo, da bi šla na večerjo s kakšno znanstvenico in znanstvenikom, se je na koncu odločila za Taylor Swift.

—————-

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovornik tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 137: Lucija Ana Vrščaj, mag. laboratorijske biomedicine”