Meta PHoDcast 140: Jakob Robnik, fizik

Z Jakobom Robnikom o iskanju eksoplanetov, podobnih Zemlji.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Jakob Robnik je doktorski študent na Univerzi v Berkeleyju v Kaliforniji. Tam pod vodstvom profesorja Uroša Seljaka razvija statistične metode za obdelavo podatkov z vesoljskega teleskopa Kepler. Kepler je več let spremljal svetlost velikega števila zvezd. Ko se kakšen planet znajde med zvezdo in vesoljskim teleskopom, se zvezdi zmanjša svetlost, ker jo delno prekrije planetova senca. Ravno take dogodke poskuša z različnimi matematičnimi metodami zaznati Jakob. Posveča se predvsem majhnim planetom, ki bi lahko bili podobni Zemlji.

Jakob poleg iskanja eksoplanetov preučuje tudi, kako se planeti med sabo gravitacijsko motijo in iz teh motenj poskuša izvedeti več o planetih. Zanimata ga tudi statistika in metodologija znanstvenega odkritja.

Jakob je že v času magisterija zapustil Slovenijo in se šolal na ETH-ju v Švici, sedaj svojo pot nadaljuje v ZDA. Pravi, da bi se po doktoratu z veseljem vrnil v Slovenijo ali vsaj v njeno bližino. Pravi, da bi se mu zdela prva stopnja študija boljša, če bi bil večji poudarek na raziskovanju, ker se tako bolje seznaniš z znanostjo in znanstveno metodo.

V branje priporoča fantazijski roman Nočni cirkus, avtorice Erin Morgenstern. Na večerjo bi povabil Jezusa, zagotovo pa ne bi povabil kakšne znanstvenice ali znanstvenika, saj njihovo delo raje spoznava v člankih.

 

Meta PHoDcast z doktorskimi študentkami in študenti ter podoktorskimi raziskovalkami in raziskovalci je del projekta Slovenian scientists around the world – Where are our ships in the USA, ki ga v okviru programa NGO Small Grants sofinancira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

 

“This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State”.

0 replies on “Meta PHoDcast 140: Jakob Robnik, fizik”