Meta PHoDcast 141: Tonja Pavlovič, molekularna in celična biologinja

Tonja Pavlovič (foto: osebni arhiv)

S Tonjo Pavlovič o raku na jajčnikih, genetskih škarjah in virusih.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Tonja Pavlovič je doktorska študentka na Univerzi oz. Inštitutu za tehnologijo Stevens v Hobokenu, v zvezni državi New Jersey. Tam z različnimi metodami in pristopi raziskuje na področju raka na jajčnikih. Ker je bolezen agresivna, ima slabo prognozo, zdravila pa niso optimalna, je še posebej pomembno, da o njej pridobimo čim več informacij. Tonja upa, da bo z novimi odkritji in spoznanji postavila temelje za boljše razumevanje bolezni in pripomogla k nadaljnjemu razvoju zdravil.

Tonja uporablja tudi metodo CRISPR, za katero sta izumiteljici pred dvema letoma dobili Nobelovo nagrado za kemijo. Metoda je zelo uporabna, saj lahko s pomočjo genetskih škarij tudi iz človeške DNA izrezujemo točno določene gene, lahko pa jih tudi popravimo.

Preden je odšla čez lužo, je delala magisterij na Nizozemskem, kjer pa se je ukvarjala z mikroskopiranjem RNA virusov. Med virusi, ki so jih opazovali, je sicer bil tudi koronavirus, vendar ne Sars-Cov-2. Kljub temu pa lahko z novim koronavirusom potegne kakšno vzporednico, saj so ugotovili, da se genom virusa v gostiteljevi celici zelo hitro deli. Za preprečevanje okužbe pa je najpomembnejših prvih 8 ur. Če v tem času imunski sistem virusno RNA uspe zatreti, je okužba preprečena, v nasprotnem primeru pa virus uide izpod nadzora.

Tonja za upravljanje s časom priporoča, da se znanstveniki naučimo vsaj nekaj programiranja, saj si lahko s tem avtomatiziramo določene procese. Sama pa prisega tudi na redno zapisovanje stvari, ki jih mora opraviti. Film, ki ji je bil všeč, je Don’t Look Up. Priporoča pa še dve knjigi, in sicer Kralj vseh bolezni in Gen, ki ju je napisal Siddhartha Mukherjee.

 

Meta PHoDcast z doktorskimi študentkami in študenti ter podoktorskimi raziskovalkami in raziskovalci je del projekta Slovenian scientists around the world – Where are our ships in the USA, ki ga v okviru programa NGO Small Grants sofinancira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

“This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State”.

0 replies on “Meta PHoDcast 141: Tonja Pavlovič, molekularna in celična biologinja”