Meta PHoDcast 143: Lucija Varšek, strojnica

Lucija Varšek (foto: osebni arhiv)

Z Lucijo Varšek o transformatorjih, rožah in setvenem koledarju.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Lucija Varšek je doktorska študentka na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, doktorat pa opravlja v sklopu Laboratorija za dinamiko strojev in konstrukcij (LADISK) v sodelovanju s podjetjem Kolektor Etra. Raziskuje navitja transformatorjev, natančneje, kako čim bolje napovedati njihove vibracije ter jih po potrebi prilagoditi tako, da je hrup transformatorja med obratovanjem čim nižji. Tišje obratovanje transformatorjev pa izboljša tudi pogoje bivanja za ljudi v okolici transformatorskih postaj.

Lucija pravi, da je industrijski doktorat dinamičen, saj je potrebno kombiniranje industrijskih projektov z bazičnimi raziskavami v laboratoriju. Čas rada preživlja v laboratoriju za LADISK, saj ji diskusija s sodelavci pogosto porodi ideje za izboljšave, ki jih lahko prenese v svoje delo v podjetju. Kot sama pravi, si ne predstavlja življenja brez pestrosti tudi izven službe.

Lucija je zanimanje za strojništvo razvila že v otroštvu po zaslugi starih staršev, s katerima se je pogosto odpravila na dopust. Tam je čas preživljala ob sestavljanju in popravljanju stvari z dedkom.

Kljub temu, da je ob koncu srednje šole težko izbrala med študijem psihologije in strojništva, pravi, da bi se za strojništvo odločila znova in odločitve ne obžaluje.

Lucija v branje priporoča BearTown, avtorja Fredrika Backmana. Ker je navdušenka nad gledališčem, bi za igro priporočala Tih Vdih Nejca Gazvode. Ko bo primeren čas, bo Lucija ponosna pasja lastnica in že zdaj z veseljem posluša podkast The dogist: Talking Dogs, kjer se gostje pogovarjajo o ničemer drugem kot o psih! Na večerjo bi povabila pokojna stara starša, saj bi “atu” s ponosom pokazala njene strojniške dosežke, “mamo” pa bi prosila za tečaj peke jabolčnega zavitka.

——————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 143: Lucija Varšek, strojnica”