Meta PHoDcast 145: Andrej Šterman, farmacevt

Andrej Šterman (foto: osebni arhiv).

Z Andrejem Štermanom o aminoborovih kislinah, proteasomu in kvizu Joker.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Andrej Šterman je pred kratkim zaključil z doktoratom na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. Tekom doktorata je razvil novo metodo sinteze α-aminoborovih kislin, ki so v farmaciji pomembne, saj so sposobne zaviranja encimov in tako lahko delujejo proti različnim boleznim. Te kisline zavirajo tudi proteasom, celični čistilec, ki razgrajuje pokvarjene beljakovine v celici in s tem skrbi za ravnovesje v celici. Zaviranje proteasoma to ravnovesje poruši, beljakovine se nekontrolirano nabirajo in celica umre. Z zaviranjem proteasoma v rakavih celicah in posledičnim uničenjem teh celic imajo α-aminoborove kisline velik potencial kot nova zdravila proti raku.

Andrej je sicer svojo znanstveno kariero zaključil, ker mu delo v laboratoriju ni preveč všeč in mu je hitro dolgčas. Raje je med ljudmi, zato si je izbral drugo karierno pot. Moti pa ga tudi, da so znanstveniki za svoje delo premalo plačani. Spoštuje vse znanstvenike, ki kljub temu z veseljem opravljajo svoj poklic, in pove tudi, da bodo na fakulteti z njegovim pomembnim delom nadaljevali.

Andrej je kot otrok zelo rad gledal kviz Lepo je biti milijonar, zato si je želel tudi sam nastopiti v oddaji. Svojo željo je uresničil in na Milijonarju se mu je ustavilo šele pri 11. vprašanju. Nato se je preizkusil še v kvizu Joker in domov odnesel glavno nagrado 20.000 evrov. Pri tem uspehu je sigurno pomagalo to, da je od nekdaj zelo rad bral čisto vse, kar je dobil pod roke.

Andrej nam pove anekdoto, zakaj so na fakulteti vsi vedeli, da njegovo delo smrdi. Za doktorski študij se še enkrat ne bi odločil. Predsedniku vlade priporoča predvsem omejitev mest za mlade raziskovalce, saj se bo tako denar porazdelil na manjše število ljudi, ki bodo posledično imeli višje plače. Priporoča še, da si znanstveniki opravila, ki jih moramo opraviti, zapišemo.

———————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 145: Andrej Šterman, farmacevt”