Meta PHoDcast 151: Matej Senegačnik, strojnik

Matej Senegačnik (foto: osebni arhiv).

Z Matejem Senegačnikom o laserski obdelavi kovin in kavitaciji.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Matej Senegačnik je zaključil magisterij strojništva na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Na njegovo karierno pot je gotovo vplival tudi njegov oče, ki je profesor na isti fakulteti. Pravi pa, da ga že od malega veselijo bolj tehnološke stvari, rad je popravljal kolesa in modelaril. Potem se je vpisal še na doktorski študij, kjer se ukvarja z lasersko obdelavo kovin, med drugim pa tudi z lasersko povzročeno kavitacijo študirajo medicinske pojave. Matej razloži, da je kavitacija pojav, ko se mehurček skrči sam vase, ob tem pa v tekočini odda udarni val. Tak mehanizem poškoduje tudi propelerje na motornih čolnih. V medicini pa taki mehurčki nastanejo pri laserskih posegih na očeh.

Laserska obdelava kovin je v medicini lahko uporabna tudi zaradi strukturiranja kovinske površine. To pomeni, da z laserjem lahko povečaš hrapavost površine ali ustvariš mikrokanale. Na takšno površino se potem celice lažje primejo, kar pomeni, da se kovinski vsadek lažje vraste v tkivo. Matej našteje še kar nekaj drugih možnosti uporabe, npr. za spremembo barve kovinske površine ali pa za spremembo vrelnih lastnosti kovine, kar je lahko uporabno tudi pri ohlajanju mobilnih telefonov.

Pri delu si pomaga predvsem tako, da zjutraj opravi za možgane naporna opravila, nato pa se loti enostavnejših nalog. Predlaga, da doktorski študenti uporabljajo programe za vodenje in upravljanje referenc, sam uporablja Endnote. Načne tudi aktualno temo o mladih raziskovalcih. Mateju se zdi, da bi bilo potrebno zmanjšati število mest za mlade raziskovalce, tem pa bi bilo potrebno dvigniti plače. Pove, da so imeli problem pri zaposlitvi novega mladega raziskovalca, saj se ni nihče prijavil. Kot »highlight« doktorskega študija predstavi sodelovanje z Japonci, kjer se je naučil samostojnosti in dobil občutek za vodenje. Stres sprošča s popravljanjem svojih malo starejših avtomobilov. Bodočemu doktorandu oz. doktorandki pa predlaga, da naj se aktivno udeležujejo konferenc.

—————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 151: Matej Senegačnik, strojnik”