Meta PHoDcast 152: Špela Lovšin, pravnica

Špela Lovšin (foto: osebni arhiv)

S Špelo Lovšin o alternativnem reševanju pravnih sporov in o tem, kako se z upravnim pravom nezavedno srečujemo v vsakdanjem življenju.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Nika Žibrat se je pogovarjala s Špelo Lovšin, doktorandko na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Špela raziskuje področje upravnega prava, natančneje alternativnega reševanja sporov v upravnih zadevah. Državljani se z upravnimi postopki srečujemo v svojem vsakdanjiku, saj vse, kar urejamo preko upravnih enot, kot tudi razne štipendije, subvencije in inšpekcijski postopki, spadajo pod področje upravnega prava. Alternativno reševanje sporov zajema mehanizme reševanja sporov, ki nadomeščajo odločanje v postopku pred sodiščem. Kot pravi Špela, je področje alternativnega reševanja sporov v upravnih zadevah v Sloveniji v povojih. Želela bi si, da njeno raziskovanje pripomore k lažjemu reševanju upravnih zadev in posledično olajšalo in pospešilo njihovo obravnavo ter zmanjšalo pritisk na sodišča, končne odločitve pa bi bile tudi sprejemljivejše za stranke.

Špela pri svojem delu pogosto uporablja diktafon, ki ga nosi s seboj povsod. Zase pravi, da ji švigajo misli in ko se ji utrne ideja, si jo tako zabeleži. Rada spremlja Reddit in priporoča subreddite PhD Productivity in PhD Stress na temo doktorskega študija, kjer najde ideje za organizacijo svojega dela in pa PhD Stress, kjer najde tolažbo na dni, ko ne gre vse po načrtih. Za sprostitev pa spremlja tudi Movie details in Suggest me a book. Na večerjo bi povabila Harukija Murakamija.

Nasvet, ki bi ga dala bodočim doktorskim študentom je, naj se čim več mednarodno udejstvujejo, oziroma po domače: networking je podcenjen. Ker moramo doktorski študentje predelati ogromne količine literature, Špela poudarja pomen delanja zapiskov in organiziranega »to-do« seznama. Pomembno je tudi, da lahko svoja mnenja/dileme/vprašanja predebatiraš s kolegi iz stroke, kar pogosto prinese svežo perspektivo in lažje nadaljevanje raziskovanja.

——————-

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 152: Špela Lovšin, pravnica”