Meta PHoDcast 154: dr. Ian Mihailovič, elektrotehnik

Ian Mihailovič
Ian Mihailovič

Z Ianom Mihailovičem o termoelektrotehniki in razvoju senzorjev.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Ian je zadnjih nekaj let raziskoval in študiral na ETH-ju v Zürichu. Bil je član raziskovalne skupine za mikro- in nanosisteme na Oddelku za strojni in procesni inženiring. 

Ian je doktorsko raziskovalno pot začel v svetu nanotermoelektričnih generatorjev, a je ob spremljanju področja nanostrukturiranja zaznal, da je tovrstne generatorje izjemno težko praktično izdelati z želenimi lastnostmi. Dobil je zamisel za nov tip mikrotermoelektričnega senzorja s spominom v obliki memristorja. Tovrsten senzor omogoča zaznavo in pomnenje temperaturnih sprememb v okolju brez potrebe po dodatnem viru napajanja iz baterij. 

Iana je, preden ga je potegnilo v elektrotehniko, veselila arhitektura. Z izdelavo in sestavljanjem senzorjev je na neki način povezal obe področji, saj je v samem raziskovalnem delu uresničil tudi svojo željo po ustvarjalnem delu. 

Termoelektrične pomnilne senzorje bi lahko uporabljali tudi v logistiki, na primer pri spremljanju transporta pokvarljive hrane. Nalepke s senzorjem bi lahko zaznale, da je med transportom blago preseglo mejno vrednost pri npr. dvigu temperature. Tovrstno blago bi bilo potrebno zavreči, a nalepke bi bilo vseeno mogoče ponovno uporabiti. 

V drugem delu pogovora o raziskovalnem delu Ian podrobno predstavi pripravo termoelektričnega senzorja z memristorjem. 

Ian je kot dodatno motivacijo pri laboratorijskem delu poslušal zvočne knjige in podkaste. Delo v laboratoriju je lahko zelo repetitivno in kdaj je lažje, če ob delu lahko poslušaš še kakšno pripovedovanje. V zadnjem času je poslušal zvočno knjigo Yuvala Noaha Hararija Sapiens in knjige avtorja znanstvene fantastike Dana Simmonsa

Ian je v procesu izvajanja svojega raziskovalnega dela užival v učenju novih stvari. Bodočim doktorskim študentkam in študentom predlaga, naj ne odlagajo dela v laboratoriju ali preizkušanja stvari, ker so negotovi glede izteka poskusov. Prej, kot se jih lotijo, prej bodo vedeli, ali njihove zamisli delujejo ali ne. Ianova strategija je preprosta: “Just do it.” Nadalje spodbuja povezovanje s kolegi in kolegicami s podobnih področij raziskovanja, pa naj bo to na prijateljski ravni ali v bolj strokovnem smislu. Največ jih je spoznal v skupnih laboratorijih ali na znanstvenih posvetih. Zadnji nasvet pa je, naj se že od začetka potrudijo ohranjati dobro razmerje med življenjem in delom. Nič ni narobe, če že v prvih letih doktorskega študija porabiš ves dopust, ki ti pripada. 

—————————

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini. Sofinanciranje promocijske aktivnosti je finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 154: dr. Ian Mihailovič, elektrotehnik”