Meta PHoDcast 163: Tinca Lukan, sociologinja

S Tinco Lukan o delu vplivnežev in vplivnic v Sloveniji. 

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Tinca Lukan je mlada raziskovalka na Centru za proučevanje organizacij in človeških virov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in sociologinja, ki je odraščala z internetom in z začetki sodobnega “influensanja”. S študijem sociologije je združila svoja zanimanja za družbena omrežja in razumevanje delovnih okolij ter se podala v svet vplivnežev in vplivnic.

Tinca sledi definiciji vplivnežev in vplivnic, ki jo je predstavila Crystal Abidin. Po tej definiciji so vplivne osebe na družbenih omrežjih tiste, ki imajo več sledilcev in sledilnik, ki z njimi delijo svoje osebno in vsakdanje življenje ter za to prejemajo povračilo.

V svojih raziskavah podrobneje preučuje vplivneže in vplivnice v Sloveniji, pri čemer jo zanima, kaj oblikuje njihove delovne pogoje. V podkastu Tinca opozarja, da je trg vplivnežev in vplivnic v Sloveniji nekoliko specifičen. Za uspeh je potrebno manjše število sledilcev kot na primer v anglosaškem svetu. Poleg tega je Slovenija majhen trg, zato nimajo velikega vpliva na prodajo izdelkov večjih mednarodnih podjetij. Kljub temu pa poudarja, da če ustvarjaš vsebine v angleščini, je trg skoraj celoten svet.

Tinca je opravila polstrukturirane intervjuje z vplivneži in vplivnicami ter analizirala njihove odgovore. Ugotovila je, da slovenski vplivneži in vplivnice med sabo ne govorijo veliko o cenah svojih storitev, kar pomeni, da se med seboj zelo razlikujejo. Poleg tega je za večino pomembna tudi podpora iz družinskega okolja. Omenila je tudi, da je delo vplivnežev in vplivnic zelo feminiziran poklic, saj je na Instagramu več vplivnic kot vplivnežev, kar velja tudi izven Slovenije. V podkastu pa izveš tudi več o zgodovini influensanja in kdaj je prišlo do razcveta te dejavnosti.

Med pogovorom sva se dotaknili tudi Tinčine izkušnje raziskovalnega in študijskega dela v tujini. Tinca je predlagala uporabo orodja Miro za združevanje misli in boljši vpogled v različne raziskovalne teme ter aplikacijo Notion za dnevne opravke. Kot priporočeno branje pa je izpostavila knjigo The Influencer Industry, avtorice Emily Hund, kjer se seznanite z zgodovino dela vplivnic in vplivnežev. Tinca je svetovala tudi bodočim doktorskim študentom in študentkam, naj imajo poleg dela za doktorat še druga zanimanja. Sama se tako izobražuje tudi na področju raziskovanja uporabnikove in uporabničine izkušnje. Tinco lahko spremljate tudi na Substacku, Instagramu, TikToku in Twitterju.  

———–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Nastajanje podkasta v letu 2023 finančno podpira ARIS, Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 163: Tinca Lukan, sociologinja”