Meta PHoDcast 164: Anja Trobec, geografinja

Z Anjo Trobec o ekološkem kmetijstvu in materinstvu.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Tokrat je gostja Anja Trobec, geografinja, ki dela doktorat na Geografskem inštitutu Antona Melika na ZRC SAZU v Ljubljani. Po duši je avanturistka, veliko se športno udejstvuje, predvsem v naravi. Odlična kombinacija za geografinjo, ki rada raziskuje pokrajino. V prostem času je mama, kar ji daje največ veselja, vendar zna biti materinstvo ob doktoratu dostikrat naporno. Že na dodiplomskem študiju se je ukvarjala z zavarovanimi območji, pri svojem doktorskem raziskovanju pa svoje delo poskuša nadgraditi z združitvijo dveh na prvi pogled nezdružljivih stvari, ekološkega kmetijstva in zavarovanih območij.

Posveča se regionalnim in krajinskim parkom, območjem, ki jih je kmetijstvo najbolj preoblikovalo. Prav zaradi tega preoblikovanja so ta območja zavarovali, zato je za njihovo ohranitev izjemno pomembno, da se kmetijska dejavnost tu nadaljuje. Zanima jo, kako se lahko ekološko kmetijstvo naprej razvija na teh zdaj zavarovanih območjih.

Anja razloži tudi, kaj je ekološka pridelava. Ekološki pridelek je samo tisti, ki ima na embalaži ustrezno oznako (zelen kvadratek z belim listkom in zvezdicami). Kmete, ki se zavežejo ekološkemu kmetijstvu, redno spremljajo kontrolne organizacije. Pri ekološkem kmetijstvu ne smejo uporabljati fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov) in gensko spremenjenih organizmov, s tem pa prispevajo k varstvu okolja. Torej sta ekološko kmetijstvo in zavarovana območja popolnoma združljiva pojma. Anja upa, da bo s svojim delom pomagala pri oblikovanju dodatnih smernic za razvoj ekološkega kmetijstva in olajšala postopek za ustanavljanja novih zavarovanih območij. Upa pa, da bomo kot družba bolj ponotranjili pomen varstva okolja in bo skrb zanj tako samoumevna, da zavarovana območja ne bodo več potrebna.

Opiše tudi, kako poteka doktorat s tremi majhnimi otroki. Ob tem razloži, da ji je v pomoč tudi možnost dela od doma. Ker je vse skupaj zelo stresno, bi mogoče starševstvo svetovala po končanem doktoratu. Tudi Anja je pri svojem delu občutila epidemijo Covid-a, predvsem z vidika varstva otrok, saj je ob zaprtju vrtcev morala biti z njimi doma. Takrat se je njeno delo za doktorat popolnoma ustavilo. Kljub vsemu pravi, da je življenje lepo.

Na koncu nam pove kratko anekdoto s prvega razgovora z mentorjem. Da odmisli doktorat in se sprosti, prebira ljubezenske romane in si ogleda kakšen film. Stres pa odganja tudi s kolesarjenjem in igranjem odbojke. V otroštvu bi šla na večerjo z Davidom Beckhamom, danes pa bi za to izbrala moža, saj v zadnjem obdobju za večerje v dvoje nimata veliko časa. Kljub vsemu pa ji otroci prinesejo največ veselja. Pravi, da bo »highlight« doktorata kar zaključek doktorata.

———–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Nastajanje podkasta v letu 2023 finančno podpira ARIS, Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 164: Anja Trobec, geografinja”