Meta PHoDcast 170: Nejc Petrišič, biokemik

Nejc Petrišič (foto: osebni arhiv)

Z Nejcem Petrišičem o listeriozi, makromolekulski kristalografiji in veščinah javnega nastopanja.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Nejc je doktorski študent bioznanosti, ki raziskovalno delo opravlja na Kemijskem inštitutu. Po študiju biologije na prvi stopnji, se je na drugi bolonjski stopnji podal v biokemijske vode. Ne glede na to, da je njegovo delo zdaj izključno biokemijske narave, je hvaležen za široko razgledanost, ki mu jo je dal študij biologije. Trenutno končuje doktorat iz področja strukturne biologije. Tekom doktorata je obiskal mnogo mednarodnih konferenc in delavnic, čemer pripisuje strokovne veščine ter mednarodna prijateljstva.

Kot veliko študentov, Nejc poudarja pomembnost urejenega laboratorijskega dnevnika. Že sedem let je član pevskega zbora BeJazzy, čemur pripisuje zasluge za veščine javnega nastopanja in nadzor nad tremo. Rad tudi bere, pleza in planinari, kar mu predstavlja mentalni reset. Na večerjo bi povabil pisatelja in komedijanta Stephena Frya, od katerega priporoča knjigo Mythos: The Greek Myths Reimagined. Trenutno bere Kolimske zgodbe Varlama Šalamova.

Nejc se bo po končanem doktoratu z začetkom drugega leta poslovno preizkusil tudi v industriji, v podjetju Jafral.

————

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Nastajanje podkasta v letu 2023 finančno podpira ARIS, Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 170: Nejc Petrišič, biokemik”