Meta PHoDcast 172: Jaka Rotman, farmacevt

Z Jako Rotmanom o folni kislini, okvarah nevralne cevi in induciranih pluripotentnih matičnih celicah.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

Jaka Rotman je zaključil magisterij farmacije na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. Že takoj na začetku nam izčrpno razloži, da imajo farmacevti po zaključku študija za zaposlitev štiri možnosti. Lahko se zaposlijo v javnih zavodih, lahko nadaljujejo z raziskovanjem na inštitutih ali fakultetah, lahko se zaposlijo v industriji v farmacevtskih podjetjih, kjer so vpleteni tudi v proces proizvodnje, lahko pa se zaposlijo v farmacevtskih podjetjih, kjer ni proizvodnje. Slučajno se mu je ponudila priložnost, da nadaljuje z raziskovanjem na Fakulteti za farmacijo, kar je z veseljem izkoristil. Na kratko se dotakneva tudi razlike med študijem farmacije in študijem industrijske farmacije. Tekom pogovora opozoriva vse bodoče mlade raziskovalce, da lahko v prvih treh mesecih zaposlitve brez posledic prekinejo pogodbo.

Jaka na doktorskem študiju raziskuje vpliv folne kisline, ki jo poznamo tudi kot vitamin B9, na razvoj nevralne cevi pri zarodku v času nosečnosti. Konec tretjega meseca nosečnosti se ob pomanjkanju folne kisline lahko razvoj nevralne cevi neustrezno zaključi, hrbtenjača ne okosteni in se ne oživči in nevralna cev se nepravilno zapre. Posledica so izrastki na hrbtenici, čemur rečemo spina bifida.  Da se okvaram izognemo, nosečnicam dodajamo folno kislino v obliki prehranskih dopolnil. Raziskave pa kažejo, da presežek folne kisline verjetno vpliva na večjo pojavnost avtizma pri otrocih. To so odkrili v ZDA, kjer folno kislino dodajajo nekateri hrani, zato imajo nosečnice in otroci v ZDA na splošno višje koncentracije folne kisline v krvi.

Jaka pri svojem delu uporablja različne celice. Na začetku je uporabljal tumorske, zdaj pa dela z induciranimi pluripotentnimi matičnimi celicami. To so celice, ki jim lahko z dodatkom nekaterih faktorjev povrnemo zmožnost embrionalnih matičnih celic, da se razvijejo v celico kateregakoli tkiva. Za odkritje induciranih pluripotentnih matičnih celic je bila leta 2012 podeljena tudi Nobelova nagrada. Iz induciranih pluripotentnih matičnih celic želi narediti predstopnjo hrbtenjače, torej nevralno cev, na kateri bi potem preveril učinek različnih zdravil na zaviranje presnove folne kisline.

Jaka upa, da bo z raziskavami našel idealno količino folne kisline, ki bi jo nosečnice morale jemati, da ne bo prišlo do okvar nevralne cevi in tudi ne do nastanka avtizma.

Jaka z nami deli zgodbo o svoji delovni mentorici in njenim treniranjem boksa. V ogled nam predlaga film Oppenheimer, saj misli, da dobro prikaže situacijo ob prelomnem odkritju in kako ob tem pride tudi do različnih moralnih in etičnih pomislekov. Kot član Programskega sveta doktorskega študija biomedicine ima kar nekaj predlogov za izboljšave doktorskega študija. Glavni predlog je zmanjšanje količine predmetov v 1. in 2. letniku doktorskega študija. Kot »highlight« doktorata izpostavi dober kolektiv. Meni, da mu za spopadanje s stresom najbolj pomaga prioritetna lista stvari, ki jih mora narediti. Pove pa še, da se je za vikende potrebno zabavati.

——–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

Nastajanje podkasta v letu 2023 finančno podpira ARIS, Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

0 replies on “Meta PHoDcast 172: Jaka Rotman, farmacevt”