Meta PHoDcast 179: Žan Zupančič, inženir prehrane

Z Žanom Zupančičem o vztrajnosti in potrpežljivosti ob zasledovanju akademskih sanj.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Žan Zupančič je magister inženir prehrane in doktorski kandidat na Univerzi v Illinoisu, Urbana-Champaign. Pred selitvijo v Združene države Amerike je študiral prehrano na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani ter kasneje delal kot klinični dietetik na Onkološkem inštitutu UKC Ljubljana. Žan je že dolgo aktivni član zavoda Spoznaj prehrano, kjer pripravljajo aktualne in kvalitetne strokovne vsebine in ponujajo prehranski coaching različnim ciljnim skupinam. 

Na doktoratu raziskuje na področju vadbene fiziologije kot del znanstvene ekipe “Nutrition exercise performance” laboratorija, kjer raziskuje presnovo beljakovin v mišičnem tkivu. Po magisteriju je imel zase izoblikovano vizijo, zato se je dolgo trudil, da dobi dober doktorat in verjel je, da je uspeh vprašanje časa. Čakanje je bilo mukotrpno, a mu je uspelo biti dovolj potrpežljiv in vztrajen, da je dobil priložnost za učenje in delo v vrhunski raziskovalni skupini. Pravi, da pri delu uživa in da je raziskovanje na področju prehrane njegova strast. To mu daje zagon za dolge dneve v laboratoriju, ko so ti potrebni. Ponudi nam veliko uporabnih in zanimivih uvidov glede dela v akademskem okolju v ZDA.

Kot prehranskega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami z delom s strankami, ga vprašam tudi, kaj meni, da so najpomembnejša načela v prehrani, ki jih splošna populacija ne upošteva dovolj. Odgovori, da ima velik del prebivalstva danes težave s prekomerno težo in je pomembno, da v prehrano vnesemo dovolj živil z volumnom in nizko energijsko vrednostjo, kot sta sadje in zelenjava. Poudari pa tudi pomen stročnic, za katere raziskave kažejo, da nudijo pozitivne učinke na zdravje. 

Žan prosti čas posveča telovadbi, podkastom in družabnemu življenju, zato za gledanje filmov in branje knjig ne ostane veliko časa. Pravi, da čas med telovadbo izkoristi za odklop in sprostitev, ob kateri si za občutek povezanosti z domom rad zavrti slovensko glasbo. Na večerjo bi povabil Napoleona in Julija Cezarja, kjer bi ju povprašal o strategijah vodenja.

————————-

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 179: Žan Zupančič, inženir prehrane”