Meta PHoDcast 182: dr. Polona Rajar, zdravnica

S Polono Rajar o respiratornem mikrobiomu, prezgodaj rojenih otrocih in raziskovalnem delu na Norveškem.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Polona Rajar je doktorat iz medicine zagovarjala pred enim mesecem. Tekom študija medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani se je preko Erasmus+ izmenjav podala na Norveško. Po zaključenem študiju se je na Norveško želela še vrniti. Kot pravi, je bila na pravem času na pravem mestu in je našla projekt, ki je zajemal kombinacijo klinike in raziskovalnega dela na področju neonatalne medicine.

V doktoratu je uživala, pravi, da ji je dinamika dela ponudila veliko znanj. Polona je proučevala mikrobiom zgornjih dihal prezgodaj rojenih otrok s sekveniranjem naslednje generacije. S sekveniranjem je idenfiticirala mikroorganizme, ki prebivajo v zgornjih dihalih otrok. Da je dobila material za raziskave, je dojenčkom odvzela nosno-žrelne aspirate, iz katerih je ekstrahirala DNA.

Raziskovalno delo, ki ga je opravljala v Univerzitetni bolnišnici v Oslu, je zahtevalo znanje norveščine, česar se je Polona pogumno in uspešno lotila. 

Po opravljenem raziskovalnem delu se je vrnila v Ljubljano ter začela specializacijo pediatrije. Kar bi si želela za slovenske zdravnike, je, več časa za opravljanje raziskovalnega dela oziroma branje raziskav, kot je to videla na Norveškem, saj to pozitivno pripomore h kakovosti zdravstvene oskrbe. Poudari, da je sprotno branje relevantne literature nujno za doktorske študente.

Napisan plan dela ter to-do seznami in excell so bili zanjo koristna orodja za dobro organizacijo. Kot mnogim sogovornikom, Poloni sprostitev prinašajo narava, gibanje in dobri filmi, pa druženje z njeno psičko Piko. Ker je še danes razpeta med Norveško in Slovenijo, bi na večerjo povabila njej ljube osebe iz obeh držav.

——————————–

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 182: dr. Polona Rajar, zdravnica”