Meta PHoDcast 183: dr. Ana Kisovar, zdravnica

Ana Kisovar
Ana Kisovar, vir fotografije: osebni arhiv

Z Ano Kisovar o endometriozi in imunoloških vzrokih neplodnosti.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

Ana Kisovar je pred nekaj tedni uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo na področju medicine na Univerzi v Oxfordu, natančneje o reproduktivni imunologiji. Sedaj je podoktorska raziskovalka bioinformatike in imunologije na Oddelku za žensko reproduktivno zdravje na Univerzi v Oxfordu in hkrati zdravnica pripravnica ginekologije in porodništva v Švici.

Z Ano govoriva o njeni poti od študija splošne medicine na Univerzi v Ljubljani do doktorata na Univerzi v Oxfordu. Pripoveduje mi, kako jo je želja po znanju in raziskovanju vodila po njeni znanstveni poti. Pravi, da se zarečenega kruha največ poje, saj se sama najprej ni videla v delu v laboratoriju ali na področju bioinformatike, kjer deluje sedaj. Na svoji poti se trudi združevati klinično prakso z raziskovanjem.

Ana preučuje endometriozo, bolezen, ki prizadene 10 % žensk v rodni dobi in pri nekaterih vodi tudi do neplodnosti. Pri endometriozi tkivo, podobno notranji plasti maternice, raste izven maternične votline. To tkivo in vnetje, povezano z njim, se lahko pojavita na organih v trebušni votlini, pljučih in tudi drugje. Znaki bolezni so tudi različne vrste bolečine, ki se ciklično pojavljajo. Gre za kompleksno bolezen z različnimi stopnjami in različnimi znaki ter simptomi. Ana je raziskovala povezavo med endometriozo in imunskimi celicami, ki so vpletene v bolezen. Na dolgi rok upa, da bodo na podlagi tovrstnih raziskav razvili tudi morebitne terapije.

Ana je pri svojem delu uporabljala aplikacijo Notion za sledenje vsem ugotovitvam, ki jih je pridobila v času svojega raziskovalnega dela, in virom, ki jih je prebrala, ter za združevanje vseh idej, ki so se ji utrnile v tem času. V branje priporoča knjigo Nevidne ženske avtorice Caroline Criado Perez. Knjiga odkriva podatkovne in znanstvene vrzeli, ki maskirajo biološke razlike med ženskami in moškimi ter poglabljajo neenakost. Pri raziskovalnem delu uživa, ko lahko svoja odkritja in zanimanje posreduje drugim raziskovalcem in raziskovalkam na konferencah, seminarjih in drugih srečanjih. Za premagovanje stresa prisega na športne aktivnosti in meditacijo. Bodočim doktorskim študentom in študentkam predlaga, naj se čim več družijo z raznolikimi ljudmi, saj se takrat ponavadi razvijejo najboljše ideje.

————————

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem.

Gostitelji in gostje smo znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti. Večinoma gre za doktorske študente in študentke pred zaključkom doktorata, občasno pa so naši sogovorniki tudi podoktorski raziskovalci in raziskovalke v tujini.

0 replies on “Meta PHoDcast 183: dr. Ana Kisovar, zdravnica”