Meta PHoDcast 20: Jernej Sever, filozof

S filozofom Jernejem Severjem o borilnih veščinah, učenju kompleksnih izkušenj in kognitivni znanosti. #MetaPHoDcast

Na Meta PHoDcast se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

JERNEJ SEVER je pravkar doktoriral s področja kognitivne znanosti na Oddelku za filozofijo ljubljanske Filozofske fakultete. V svojem raziskovalnem delu združuje kineziologijo, psihologijo in filozofijo. Preučuje nevrofiziološke procese pri pridobivanju kompleksnih izkušenj, denimo tistih iz sveta borilnih veščin ali meditacije, predvsem pa se osredotoča na kitajsko veščino taijiquan (po domače: taj či). Izvedel je številne eksperimente, s katerimi je podal uvid v razlike v gibanju različnih skupin ljudi, ter zasnoval masažne naprave, ki omogočajo učinkovito učenje novih gibalnih vzorcev. Ima skoraj 30 let pedagoških in tekmovalnih izkušenj v karateju in drugih borilnih veščinah in o gibanju razmišlja na celosten in (za znanost) nov način. Vabljeni k branju povzetka njegove sicer obsežne doktorske disertacije ali predstavitvi nekaterih eksperimentov v slovenskem in angleškem jeziku. Kadar Jernej ne trenira ali se ukvarja z družino, rad bere znanstveno fantastiko ali pogleda kakšen film.

Jernej sever (desno) pri vadbi taijiquana z Žigom Tršarjem (foto: osebni arhiv JS).
Jernej Sever (desno) pri vadbi taijiquana z Žigom Tršarjem. (foto: osebni arhiv JS)

 

Avtor PHoDcasta v enem izmed eksperimentov kognitivnega znanstvenika Jerneja Severja. Uteži, elektromiografi, EKG, sledilci za mobotski zajem gibanja itd. so stalna oprema tega filozofa. (foto: Jernej Sever)
Avtor PHoDcasta v enem izmed eksperimentov kognitivnega znanstvenika Jerneja Severja. Uteži, elektromiografi, EKG, sledilci za robotski zajem gibanja itd. so stalna oprema tega filozofa. (foto: Jernej Sever)

 

Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtor Meta PHoDcasta je LUKA AUSEC, doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

 

Preberite o ideji in začetnih vtisih ter poslušajte ostale epizode.

0 replies on “Meta PHoDcast 20: Jernej Sever, filozof”