Meta PHoDcast 28: Maša Zalaznik, inženirka strojništva

Z inženirko strojništva Mašo Zalaznik o trenju in obrabi novih plastičnih materialov. #MetaPHoDcast

Na Meta PHoDcast se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

MAŠA ZALAZNIK je univerzitetna diplomirana inženirka strojništva in mlada raziskovalka v Laboratoriju za tribologijo in površinsko nanotehnologijo Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Ustvarja nove plastične materiale in preučuje njihove tribološke lastnosti – predvsem koeficiente trenja ter obrabo pri drgnjenju ob jeklo. Med njenimi najpomembnejšimi odkritji so povsem novi materiali in novi postopki njihove priprave ter dejstvo, da nano ni vedno bolje od mikro. V prihodnje se veseli nekoliko bolj stereotipnega strojniškega dela na proizvodnji liniji in se ne boji šmirastih prstov.

To je napis...
Takole zgleda obraba ploščice iz plastične mase od blizu – prikazana je ista obrabna površina, opazovane z različnimi mikroskopi: a) optični interferometer z b) 2D prerezom površine, ki se uporablja za merjenje obrabe; c) optični mikroskop in d) vrstični elektronski mikroskop. (slika: MZ)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

 

Avtor Meta PHoDcasta je LUKA AUSEC, doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

 

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

 

0 replies on “Meta PHoDcast 28: Maša Zalaznik, inženirka strojništva”