Meta PHoDcast 31: Marinka Žitnik, računalničarka

Z matematičarko in računalničarko Marinko Žitnik o podatkovnem rudarjenju, strojnem učenju in zlivanju podatkov. #MetaPHoDcast

Na Meta PHoDcast se lahko naročite tudi preko iTunes in RSS.

MARINKA ŽITNIK je matematičarka in računalničarka in izjemna znanstvenica na področju podatkovnega rudarjenja in strojnega učenja. Zaposlena je kot mlada raziskovalka v Laboratoriju za bioinformatiko na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, a pravi, da službenega časa nima, zato lahko dela vedno in povsod.

Kadar ne piše tehničnih kolumen, urednikuje strokovnih revij, prejema nagrad za znanstveno odličnost ali zaseda na Googlovem odboru za ženske v računalništvu, rada ustvarja nove metode zlivanja heterogenih podatkov. Z njimi lahko naredi boljše napovedne modele, s katerimi pomaga biologom in medicincem doma in po svetu. V kratkem se odpravlja na podoktorsko izpopolnjevanje na prestižno ameriško univerzo Stanford. Če bi lahko, bi se pomnožila in rešila še kakšen zanimiv problem več. Kadar dela le dve stvari naenkrat, zraven rada posluša The Talking Machines podcast ali klikne na brainpickings.org. Priporoča še knjigo kitajskega nobelovca in da se ob priliki naučite osnov programiranja.

Marinka Žitnik (foto: osebni arhiv MŽ).
Marinka Žitnik (foto: osebni arhiv MŽ).

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv AS)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv AS)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

 

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

 

————————————————-

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelja sta dr. Luka Ausec in Ana Slavec, njuni sogovorniki pa znanstveniki pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

————————————————-

 

 

0 replies on “Meta PHoDcast 31: Marinka Žitnik, računalničarka”