Meta PHoDcast 36: Jernej Markelj, arhitekt

Arhitekt Jernej Markelj o sonaravni gradnji, pasivnih hišah in županovanju.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

JERNEJ MARKELJ, magister inženir arhitekture, je mladi raziskovalec na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, V okviru doktorske naloge razvija model za vrednotenje trajnostnosti stavb, namenjen uporabi v slovenskem prostoru. Pri zasnovi se je naslonil obstoječe tuje metode in na mnenja vodilnih domačih strokovnjakov z različnih področij gradnje.

Poleg raziskovalnega dela je ohranjal tudi stik s prakso. Med njegovimi zadnjimi projekti je lesena hiša v Škofji Loki, ki je bila prejšnji vikend na ogled v okviru Dnevov pasivnih hišPred pričetkom doktorskega študija je tri leta delal v arhitekturnem biroju Podrecca na Dunaju, kjer je imel možnost sodelovati pri več nagrajenih projektih.

Pasivna hiša v treh korakih: načrt, intervju za MetaPHoDcast in uživanje v leseni notranjosti. (foto: levo - Ana Slavec, desno - Jernej Markelj)
Pasivna hiša v treh korakih: načrt, intervju za MetaPHoDcast in uživanje v leseni notranjosti. (foto: levo – Ana Slavec, desno – Jernej Markelj)

Več na TEJ povezavi.

Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

0 replies on “Meta PHoDcast 36: Jernej Markelj, arhitekt”