Meta PHoDcast 37: Jelena Vasiljević, kemičarka

S kemičarko Jeleno Vasiljević o vodoodbojnem, samočistilnem in negorljivem bombažu.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

JELENA VASILJEVIĆ je kemičarka in mlada raziskovalka na Katedri za tekstilno in oblačilno inženirstvo na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V svojem raziskovalnem delu ustvarja nove tekstilne materiale, tako da celulozna vlakna prevleče z nano-ovojem z različnimi funkcionalnimi skupinami, ki tekstiliji podarijo posebne lastnosti: odbojnost za vodo in olje, samočistilnost, baktericidnost in negorljivost.

Pri svojem delu sodeluje z mnogimi domačimi in tujimi skupinami in obžaluje, ker se v podcastu ni mogla vsem enako in dovolj zahvaliti za odlično delo, hkrati pa ne skriva navdušenja nad svojo Mentorico leta 2015, prof. dr. Barbaro Simončič. Nesojena cvetličarka pogreša matematiko in skrivaj sanja o oblačenju gasilcev.

Jelena Vasiljević v tekstilskem laboratoriju NTF (foto: osebni arhiv JV).
Jelena Vasiljević v tekstilskem laboratoriju NTF (foto: osebni arhiv JV).

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

 

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

 

0 replies on “Meta PHoDcast 37: Jelena Vasiljević, kemičarka”