Meta PHoDcast 38: Deja Crnović, komunikologinja

foto: Bojan Puhek

S komunikologinjo in novinarko Dejo Crnović o študijah spola skozi medijske reprezentacije slovenske politike.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

DEJA CRNOVIĆ je novinarka na Siolu, v prostem času pa tudi doktorska študentka na interdisciplinarnem programu Humanistika in družboslovje – smer študije spolov. Spol jo je začel zanimati že v času študija komunikologije in diplomirala je na temo Potlačitev ženskega branja v trženju filma Let nad kukavičjim gnezdom. Kot mnogo filmov, tudi ta ne bi prestal Bechedel testa.

Deja Crnović. (Foto: Tone Stojko).
Deja Crnović. (Foto: Tone Stojko).

V doktorski nalogi obravnava performativnost spola v kontekstu medijskih reprezentacij slovenske politike, kjer se nasloni tudi na analize projekta Meta Dekleta. V osrednjem delu analizira šest študij primera, tri predsednice političnih strank, Alenko Bratušek, Katarino Kresal in Ljudmilo Novak, ter tri kandidate za predsednika države, Boruta Pahorja, Danila Türka in Lojzeta Peterleta. Primerja tako njihov način uprizarjanja spola, kot tudi uprizarjanje razreda in ideološke usmeritve na osi domačijsko-kozmopolitsko. Predvsem je zanimiv primer Pahorjevega uprizarjanja moškosti v predvolilni kampanji leta 2012.

Na večerji brez omejitev bi gostila pisateljico, intelektualko in aktivistko, Simone de Beauvoir in pogojno tudi njenega partnerja, filozofa Jeana-Paula Sartra. Zanimiv gost pa bi bil tudi Matt Berninger, pevec skupine The National. Priporoča podkasta Serial in Radiolab terknjige AmerikankaČudo in Krive so zvezde. Rada ima filme z Billom Murrayem, nazadnje recimo A Very Murray Christmas, še raje pa gledališče – obvezno si moramo ogledati predstavo Marie Curie – Hysterie, ki govori o ženskah v znanosti. Nekoč si želi postati teta iz ozadja, vendar mora najprej postati teta iz ospredja – upa, da bo na tej poti koristil tudi doktorat. Pravi, da bo kakovost njenega življenja boljša, če bo tudi kakovost drugih boljša, zato si želi, da v nedeljo sprejmemo ZZZDR.

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

0 replies on “Meta PHoDcast 38: Deja Crnović, komunikologinja”