Meta PHoDcast 39: Jožef Šimenko, profesor športne vzgoje

Jožef Šimenko. (foto: osebni arhiv JŠ)

Z judoistom Jožefom Šimenkom o znanosti borilnih športov in veščin.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

JOŽEF ŠIMENKO je raziskovalec na Katedri za borilne športe na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. Prekaljeni judoist je svojo športno ljubezen spremenil v poklic, judu se posveča kot trener in znanstvenik. Pri svojem delu med drugim uporablja napredne metode 3-dimenzionalnega slikanja športnikov in razvija moderne pristope k treningu za izboljšanje ne le rezultatske uspešnosti, ampak ga zanimata tudi dolgoročna dobrobit športnikov in vadba brez poškodb.

O borilnih športih in borilnih veščinah veliko razmišlja in piše ter spodbuja mlade (in njihove starše) k vključevanju v te športe. Nič čudnega torej, da je tako zaposlen – komaj sva našla malo časa za srečanje, potem pa so ga že klicale pedagoške obveznosti, zato je brž oblekel kimono in šel premetavat študente po tatamiju.

Jožef Šimenko (edini brez diplome) s svojimi študenti pri izbirnem predmetu Judo na Fakulteti za šport. (foto: osebni arhiv JŠ)
Jožef Šimenko (edini brez diplome) s svojimi študenti pri izbirnem predmetu Judo na Fakulteti za šport. (foto: osebni arhiv JŠ)

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

0 replies on “Meta PHoDcast 39: Jožef Šimenko, profesor športne vzgoje”