Meta PHoDcast 42: Tina Peternel, geologinja

Z geologinjo Tino Peternel o proučevanju plazov.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

 

TINA PETERNEL je mlada raziskovalka na Geološkem zavodu Slovenije in doktorska študentka na programu Grajeno okolje. Pred tem je kot inženirka geologije delala v podjetju  Geoportal. V doktorski nalogi proučuje plazove in druge pobočne masne premike na področju Potoške planine. Poleg tega na zavodu sodeluje pri raznih raziskovalnih projektih, med drugim pri razvoju aplikacij za opozarjanje na povečano nevarnost plazov ob povečanih količinah padavin. Lani je zato sedem mesecev gostovala na Univerzi v Firencah, kjer imajo že precej izpopolnjen sistem. Kot strokovnjakinja za področje zemeljskih plazov je bila izbrana v tudi v delegacijo strokovnjakov civilne zaščite EU za oceno posledic poplav, ki so avgusta lani prizadele Makedonijo.

Da ima rada naravo vidimo tudi iz njenega izbora filmov in knjig – najraje ima filme, ki jih prikazujejo na evropskem outdoor filmskem festivalu, najljubša knjiga pa je Pot Nejca Zaplotnika. V prihodnosti si poleg več časa za druženje z najbližjimi in discipline za dokončanje disertacije, želi čim več uspehov pri prijavah na raziskovalne projekte.

SLIKA: Tina Peternel v Makedoniji kot del ekipe strokovnjakov Mehanizma civilne zaščite EU za oceno posledic po poplavah in plazovih (foto: osebni arhiv TP)terensko delo ekipa

 

Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv AS)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv AS)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode

0 replies on “Meta PHoDcast 42: Tina Peternel, geologinja”