Meta PHoDcast 44: Tina Pirc, psihologinja

Tina Pirc (foto: osebni arhiv TP)

S psihologinjo Tino Pirc o preučevanju učne klime v srednješolskih razredih. #MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

TINA PIRC je asistentka na Katedri za pedagoško psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pred kratkim je doktorirala s temo “Učiteljeva prepričanja in njegova interakcija z učenci kot napovedniki učne klime v srednji šoli.” V raziskavi ugotavlja, da so poleg (po splošnem prepričanju nekoliko zapostavljene) povezanosti učiteljev z dijaki za vzpostavljanje ugodne klime v razredu tako na področju učnih vsebin kot na področju uravnavanja vedenja pomembna prepričanja učiteljev, denimo o naravi znanja in učnih postopkih. Poleg tega je potrebno pri dijakih na omenjenih področjih spodbujati samoregulacijo in spoštovati njihovo avtonomijo, torej da jih učitelji vključujejo tako v izbiro učnih vsebin in skupaj z njimi tudi oblikujejo pravila vedenja, tako da del odgovornosti za to, kar se dogaja v razredu, prepustijo dijakom. Poleg tega z mentorico prof. Pečjakovo sedaj preučujeta tudi medvrstniško nasilje. Tina se odlično znajde v razredu, včasih kot predavateljica, včasih pa kot pozorna opazovalka iz zadnje klopi – z lahkoto si predstavlja, da bi s sodelavci leta opazovala učni proces in končno ugotovila, “kje škripa”. Malo vpogleda in navdiha iz kompleksnega polja učiteljevanja lahko užijete tudi sami z ogledom filma Besede svobode.

Tina Pirc (foto: osebni arhiv TP)
Tina Pirc (foto: osebni arhiv TP)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je sociologinja in doktorska študentka statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode

0 replies on “Meta PHoDcast 44: Tina Pirc, psihologinja”