Meta PHoDcast 50: Jasmina Beltram, genetičarka

Z genetičarko Jasmino Beltram o suhih in debelih. Miših.

#MetaPHoDcast

Meta PHoDcast
Meta PHoDcast

Meta PHoDcast so pogovori z mladimi raziskovalci in raziskovalkami o življenju, vesolju in sploh vsem. Gostitelji so dr. Zarja Muršič, Lucija Ana Vrščaj in Nika Žibrat, njihovi sogovorniki pa znanstveniki in znanstvenice pred zaključkom doktorata z različnih področij znanosti. Vsak drugi četrtek.

JASMINA BELTRAM je diplomirala in prav pred kratkim (junij 2016) tudi doktorirala na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete UL. V svojem raziskovalnem projektu je karakterizirala gene za debelost in vitkost pri miškah in v uglednih publikacijah (Nature Medicine, BMC Genetics) med drugim pokazala, da podobni mehanizmi delujejo tudi pri človeku. V intervjuju izveste zanimivosti iz sveta genetike, mišje živinoreje in o tem, kako dolga bo še naprej pot do odkritja zdravila za debelost. V ogled vam priporoča film o Temple Grandin, avtistični znanstvenici na področju živinoreje.

Mišja živinoreja. (foto: osebni arhiv JB)
Mišja živinoreja. (foto: osebni arhiv JB)

 

Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Ana Slavec (foto: osebni arhiv)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)
Dr. Luka Ausec (foto: osebni arhiv LA)

Avtorja Meta PHoDcasta sta dr. LUKA AUSEC in dr. ANA SLAVEC.

Luka je doktor bioloških znanosti, ki tekoče bere DNK, deloma pa tudi literaturo. Navdušuje ga pregibanje telesa in možgana v vse smeri, deloma tudi navznoter. Uživa v širjenju navdihujočih idej, deloma tudi v obliki čivkov.

Ana je doktorica statistike. Rada postavlja vprašanja, tako v anketah kot tudi sogovornikom v intervjujih. Piše za blog Udomačena statistika, na Twitterju pa jo najdete kot @aslavec.

Preberite o ideji in začetnih ter vmesnih vtisih in poslušajte ostale epizode.

0 replies on “Meta PHoDcast 50: Jasmina Beltram, genetičarka”